Upravni obor RTK razrešio generalnog direktora
20/01/2022 09:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 275 |
|

RTV KIM, 20.01.2022. - Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je na jučerašnjoj sednici jednoglasno, sa devet glasova, razrešio dužnosti dosadašnjeg generalnog direktora Gadnjima Kastratija. Odbor RTK je na istoj sednici za v.d. generalnog direktora imenovao Škumbina Ahmetkekaja, dugogodišnjeg urednika u tom mediju.

"Odluka o razrešenju je zasnovana na brojnim povredama Zakona o RTK i drugih podzakonskih akata učinjenih u RTK tokom mandata gospodina Kastratija", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Upravni odbor RTK je utvrdio nemar generalnog direktora prema nepravilnostima, zloupotrebama, nedelovanju, nepotizmu, degradaciji, kontinuiranom pristrasnom i neobjektivnom izveštavanju javnog emitera Kosova.

"Na osnovu svih ovih povreda, bilo je nemoguće da Bord RTK nastavi da konsoliduje reputaciju RTK i njegovo funkcionisanje sa gospodinom Kastratijem kao generalnim direktorom", stoji u saopštenju.

Kastratiju se posebno zamera što je "u vreme kada javni emiter ima ukupno 765 redovnih zaposlenih, zasnovao rad glavnih jedinica RTK na uposlenima po ugovorima o radu i uslugama, pa je 31. decembra 2021. godine RTK je imala 239 lica angažovanih po ugovorima".

Upravni odbor je konstatovao i da je "bilo slučajeva da porodiljsko odsustvo nije odobreno ženama koje su zaposlene po ugovoru o radu, kao i da ima ljudi koji su angažovani po ugovorima o uslugama, a koji niz godina, uključujući i poslednje tri, nisu dobili nedeljni, mesečni ili godišnji odmor".

Sa druge strane, ima radnika zaposlenih za stalno i sa redovnim prinadležnostima koji se uopšte ne pojavljuju na poslu.

"Neki od ovih radnika, koje plaća RTK, učestvuju u raznim debatama, uglavnom političkim, u drugim lokalnim medijima, što je zabranjeno internim propisima RTK-a, ali se ne sprovodi. Učešće zaposlenih u ovakvim aktivnostima politički debatnog karaktera, objavljivanje jednostranih političkih izjava na društvenim mrežama i distribucija konkurentskih medijskih sadržaja od strane zaposlenih u RTK, narušavaju imidž i uređivačku nezavisnost javnog emitera", saopšteno je.

Kastratiju se na teret stavlja i to što "nije predstavio strategiju razvoja RTK", nije uspeo da obezbedi da se nalazi unutrašnje revizije uvaže i sprovedu, zatim nezakonita interna unapređenja, loše upravljanje aktivnostima nabavke, loše upravljanje marketingom, itd.

Kompletnu odluku Upravnog odbora RTK o razrešenju generalnog direktora Kastratija (na albanskom jeziku) možete pronaći OVDE.

 


Komentari posetilaca