Upućen zvanični zahtev direktoru Trepče za rešavanje problema jalovine
11/09/2023 14:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 109 |
|

Medija centar Čaglavica, 11.09.2023. - Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić rekla je da je opština Gračanica preduzela određene korake u cilju rešavanja rudničkog otpada jalovišta u Kišnici. Jedan od njih je i to da je ova lokalna samouprava uputila zvanični zahtev direktoru Trepče za rešavanje ovog višedecenijskog problema, s obzirom da je jalovina u vlasništvu Trepce.

„Znate da je jalovina dugodišnji problem sa kojim se meštani opštine Gračanica suočavaju i jednostavno u 21 veku mi živimo svakodnevno na izvoru zaraze i bolesti, mogu slobodno da kažem, gde se uništava zdravlje naših stanovnika. Pre neki dan svi smo svedoci da je nakon, da kažem, olujnog vetra Gračanica bila zasuta peščanom olujom što ni malo nije bilo prijatno ni videti, ni osetiti, posebno za ljude koji žive u Kišnici i taj deo Gračanice koji je u blizini jalovišta. Što se tiče ovog problema ja sam razgovarala sa svim relevantnim institucijama, odnosno i sa ambasadorima, i sa predstavnicima Oebs-a i Kfor-a, sa svima onima koji mogu da imaju bilo kakav uticaj. Osim toga je i moj zamenik koji je iz albanske zajednice razgovarao sa direktorom Trepče. Znate da je jalovina u vlasništvu Trepče, tako da mi kao opštinski organi nemamo ingirenciju da delujemo nad jalovištem. Međutim, par puta je usmeno moj zamenik razgovarao sa direktorom koji je obećavao da imaju plan za rešenje te separacije odnosno jalovišta, međutim od toga dana nema nikakvih rezultata ili pokretanja bilo kakvog procesa da se taj problem reši. Ovih dana sam ja kao predsednica opštine sa svojim timom uputila zvanični zahtev direktoru Trepče sa molbom da iznađe rešenje da se ovaj problem reši i da nam da odgovor šta planira“, navela je gradonačelnica Gračanice.  

Šubarićeva  je istakla da će opština Gračanica ukoliko ne dobije odgovor od direktora Trepče sama preduzeti neophodne korake da ovaj problem reši.

„Ukoliko ne dobijemo odgovor smatraćemo da ćutanje znak odobravanja i mi ćemo preduzeti sve mere da rešimo problem jalovišta“, navela je Šubarićeva na sednici Odobra za bezbednost.

Podsetimo, Jalovina Rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata Trepča iz rudnika Kišnica je odložena u Gračanici, tik uz naseljena mesta i obradivo zemljište, na površini od oko 40 hektara. Godinama unazad jalovina predstavlja veliki i učestali problem meštanima Gračanice i okoline, jer usled jačeg vetra dolazi do podizanja i raznošenja žute prašine, čije čestice i ostaci, prema rečima brojnih stručnjaka, sadrže teške metale opasne po zdravlje ljudi.

Danas je održana treća sednica opštinskog Odbora za bezbednost, kojom je predsedavala gradonačelnica Ljiljana Šubarić. Ona je govoreći o bezbednosnoj situaciji na teritoriji opštine Gračanica rekla da među meštanima vlada opšta nesigunost. Navela je da „bezbednosna situacija nije kritična, ali se može reći  da je nesigurnost u opštu bezbednost i dalje prisutna ne samo zbog onoga što se dešava na teritoriji naše opštine već se ona reflektuje i iz ostalih delova Kosova“.

S druge strane predstavnik Policijske stanice u Gračanici je međutim rekao da je opšta bezbednosna situacija u poslednja dva meseca stabilna i da policija čini sve da tako i ostane.

Sednici su prisustvovali pripadnici Kfor-a i italijanskih karabinjera, a Šubarićeva ih je  pozvala da pojačaju svoje prisustvo na prilazima škola s obzirom da je počela nova školska godina, jer će se zbog njihovog prisustva i roditelji dece i deca, ali prosvetni radnici osećati bezbednije.


Komentari posetilaca