Ursula fon der Lajen pozvala na ubrzanje procesa proširenja EU
13/09/2023 15:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 216 |
|

Hina, N1 Srbija, 13.09.2023. - Proces proširenja Evropske unije (EU) je potrebno ubrzati, rekla je predsednica Evropska komisija Fon der Lajen u Strazburu na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

„Budućnost Ukrajine je u našoj Uniji. Budućnost Zapadnog Balkana je u našoj Uniji. Budućnost Moldavije je u našoj Uniji. I znam koliko je evropska perspektiva važna za mnoge ljude u Gruziji“, rekla je Fon der Lajen.

Nemačka političarka je dodala da su bloku od 27 zemalja potrebne reforme i podržala reviziju Ugovora o Uniji „ako i gde je to potrebno“, ali poručila da ne treba čekati da se to dogodi da bi se ubrzala evropska integracija.

„Unija koja je spremna za proširenje može se brže postići, a preduslov za to je da se odgovori na praktična pitanja kako će Unija sa više od 30 zemalja funkcionisati u praksi“, naglasila je.

Srbija i Crna Gora vode pregovore, ali prilično sporo, Severna Makedonija i Albanija tek su ih zvanično otvorile 2022. godine, Ukrajina, Moldavija i BiH dobile su prošle godine status kandidata, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata.

Nemačka političarka, čiji je mandat na čelu Komisije u prvoj polovini mandata obeležila pandemija koronavirusa, a potom rat u Ukrajini, održala je poslednji govor o stanju Unije pre evropskih izbora.

Fon der Lajen se prvo obratila biračima, posebno mladima koji će 2024. prvi put izaći na evropske izbore.

„Za nešto manje od 300 dana, Evropljani će izaći na izbore u našoj jedinstvenoj i izvanrednoj demokratiji. Kao i na svakim drugim izborima, biće to vreme da se ljudi osvrnu na stanje naše Unije i posla koji obavljaju oni koji ih predstavljaju. To će biti vreme odluke o tome kakvu budućnost i kakvu Evropu žele“, rekla je Fon der Lajen.

Prvi govor o stanju Unije održao je Žose Manuel Barozo 2013. godine, tradiciju je nastavio Žen Klod Junker, a potom Fon der Lajen.

 

 

 


Komentari posetilaca