Uskoro novi sastanak u Briselu radi dogovora o tablicama
13/02/2022 18:08|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 245 |
|

RTV KIM, Kosova Press, 13.02.2022. - Radne grupe Kosova i Srbije sastaće se do kraja februara po peti put u Briselu kako bi pronašle trajno rešenje za registarske tablice. Otprilike mesec dana pre isteka šestomesečnog dogovora o nalepnicama, postoji umereni optimizam da će biti postignut novi dogovor.

U Vladi Kosova očekuju konačno rešenje po evropskim standardima i modelima. Odgovorni iz Evropske unije poručuju da je prethodni sastanak radnih grupa rezultirao sa više jasnoće o opcijama i mogućim ishodima.

 

Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu je rekao da je na poslednja četiri sastanka razgovarano o predlozima modela rešenja koji će biti prihvatljivi za obe strane.

 

"Do sada su se radne grupe sastajale četiri puta. Tokom ovih sastanaka razgovarano je o predlozima i argumentovani su različiti modeli rešenja koji bi bili prihvatljivi za obe strane. U narednim nedeljama i mesecima očekujemo održavanje novih sastanaka u cilju konačnog rešenja po evropskim standardima i modelima", kazao je on.

 

Portparol EU Peter Stano je naveo da se radne grupe redovno sastaju.

 

"Četvrti sastanak Radne grupe za registarske tablice je održan 28. januara 2022. godine. Konkretna i detaljna diskusija o pronalaženju trajnog rešenja za pitanje registarskih tablica stvorila je više jasnoće o mogućim opcijama i rezultatima za promovisanje i garantovanje efektivnog i mirnog slobodnog kretanja građana u regionu. Radna grupa se redovno sastaje kako bi predstavila konkretne nalaze u roku od šest meseci od prvog sastanka 21. oktobra 2021. Radna grupa će se ponovo sastati ovog meseca", rekao je on.

 

Violjeta Hadžoli iz Demokratskog instituta Kosova je skeptična po pitanju sporazuma o registarskim tablicama zbog predstojećih izbora u Srbiji.

 

"Pošto je Srbija u izbornom procesu, predsednik Vučić može ovo iskoristiti za tamošnje političke poene i izborne kalkulacije. Sve što se dešava u ovom periodu, do okončanja izbora tamo, nije baš realno, to je više nešto što se radi u političke svrhe. Protivljenje Srbije postizanju dogovora, bilo o registarskim tablicama ili bilo kom drugom pitanju, jeste zbog izbora. Dijalog je uvek veoma atraktivna i populistička tema koja pogađa biračko telo“, rekla je ona.

 

Podsetimo, Kosovo je 20. septembra 2021. počelo da primenjuje reciprocitet po pitanju registarskih tablica. Kosovska specijalna policija je mobilisana da sprovede ovu meru, što je stvorilo tenzije, naročito na severu Kosova. Lokalni Srbi su protestovali i blokirali administrativne prelaze i puteve.

 

Kosovo i Srbija su 30. septembra, uz posredovanje Brisela, postigli dogovor o primeni nalepnica i deeskalaciji situacije - o povlačenju specijalaca sa severa i oslobađanju puteva i prelaza.

 


Komentari posetilaca