Usud po Grigoriju: Opomena da se surovi obračuni više ne ponove
01/06/2022 10:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 285 |
|

RTV KIM, 01.06.2022. - Drama „Usud po Grigoriju“, po tekstu Miloša Latinovića, poznatog pisca i direktora „Bitef teatra“, o životu i stradanju srpskog novinara, književnika i poslanika, izvedena je sinoć u Domu kulture u Gračanici. 

Ova drama prati životni usud jednog od najznačajnijih pisaca između dva svetska rata, nazvanim kosovskim Andrićem. Ovaj komad daje opomenu društvu da se nikada više ne ponove surovi obračuni i stradanja srpskih intelektualaca.

Nakon profesorskog rada u Prizrenskoj Bogosloviji, predavanja u Gimnaziji u Bitolji, Grigorije Božović je bio biran za narodnog poslanika, kao i za predsednika beogradskog Pen kluba, posle čega je proglašen izdajnikom i streljan u Beogradu 1945. godine.

Reditelj ovog komada Branko Popović je za RTV Kim rekao da je sama priprema trajala više od dva meseca, a da je ekipa Narodnog pozorišta iz Prištine dala, kako glumački, tako i emotivni maksimum.

„Pored prve dimenzije ove predstave, imamo i drugu. To je želja Doma kulture Zubinog Potoka koji čuva sećanje na Grigorija Božovića dodeljujući istoimenu nagradu, želja Doma kulture u Gračanici a naravno i Narodnog pozorišta, da se jedno ime koje smo mi potpuno zaboravili, a koji je jedan naš dragulj iz srpske književnosti, vrati i na neki način ponovo predstavi srpskom narodu, kakav jeste Grigorije Božović“, istakao je on.

Popović dodaje da je ‘to ime i prezime sa kojom bi se svaka nacija ponosila, a da mi očigledno veoma malo znamo o njemu’.

„Mislim da ova predstava radi sve o tome da mi upoznamo Grigorija Božovića, a ne samo to već i da zavolimo njega i njegovo delo. Zadatak ove predstave je da je vide što više mladih“, naveo je Popović.

Reditelj je zaključio da predstava pored umetničkog dobija i vaspitno-obrazovni karakter. „Dobija nešto što mi shvatamo kao novu rehabilitaciju Grigorija Božovića.

Te 2008. godine je bila politička, a sada je kulturna u kojoj svi učestvujemo“.

Nebojša Đorđević glumac koji tumači lik Grigorija Božovića za RTV Kim kaže da su njegovi utisci posebni, a osećanja ekstremna.

„Čast mi je sto sam deo priče, što sam se bavio delom i likom Grigorija Božovića. To je čovek koji je stradao više puta tokom jednog dana, a ne jednom u životu, boreći se za pravdu“, rekao je on.

Nebojša dodaje da su osećanja pratila napor i težina.

„Predivno iskustvo zato što smo svi saznali nešto novo. Vrlo sam ponosan na kolege, i na doprinos koji je svako pojedinačno dao. To je istorija koja se ponavlja, kada se ovako nesto prezentuje ljudima u edukativne svrhe, postaje da ima smisla, jer smo upali u ravnodušnost kao nacija. Isto nam je da li neko strada na ulici ili ga upucaju zbog nekog novca ili kriminalne radnje. Da li strada premijer ili neko ko je bitan.. Poruka ove predstave jeste jedna opomena da se ovakve stvari više ne ponove“, zaključio je on.

Scenograf i glumac Bojan Stojčetović je naveo da je ovaj komad malo drugačiji od ostalih koje su radili do sada.

„Zato što se radi o živoj ličnosti koja nikada do sada nije tumačena kroz pozorište niti se neko njome bavio. Bilo je interesantno da upoznamo njega, njegov rad i životna dela. Svo to istraživanje njega je za glumce bilo, kao i za autorsku ekipu jedan veliki izazov. Da li smo u tome uspeli, to će publika da oceni. Na nama je da nastavimo u ovom ritmu“, istakao je on.

Nakon izvođenja predstave glumačka ekipa je pozdravljena velikim aplauzom.

„Predstava je dobra, zaista je prilično dramatična i prikazuje život jednog od najeminentnijih srpskih stvaralaca na Kosovu i Metohiji, Grigorija Božovića. Prikazuje stradanje potpuno nevinog čoveka koji je na kraju streljan bez razloga i bez argumenata. Mislim da je dobro odigrano i teško je izvući i spojiti, ali ovde je spojen i njegov i život na Kosovu i odnosi koje je pisao u svojim knjigama.To je kroz nekoliko segmenata prikazano i mislim da je uspelo“, rekao je Đorđe Jevtić.

„Svaka predstava je fenomenalna u izvođenju Prištinskog pozorišta, utisci su super. Žao mi je što nije bila puna sala, jer pogotovo stanovništvo sa ovog prostora treba da posećuje ovakve događaje. Naročito ovu predstavu koja je ostavila težak utisak“, kazao je Srđan Kostić.

Pored Nebojše Đorđevića i Bojana Stojčetovića u predstavi igraju, Ivana Kovačević, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Nikola Đorđević, Tamara Tomanović, Strahomka Bičanin i Nikola Stanković.

Premijernom izvođenju predstave u Domu kulture „Gračanica“, prisustvovao je prinčevski par Karađorđevića, Filip i Danica, koji će večeras otvoriti izložbu slavnog srpskog slikara Cileta Marinkovića (oca princeze Danice) i ovogodišnju Vidovdansku likovnu koloniju.

 

 

 


Komentari posetilaca