USVOJEN NACRT REZOLUCIJE O OSUDI "GENOCIDA I ZLOČINA SRBIJE"
07/05/2019 14:27|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 600 |
|

KoSSev, 07.05.2019. - Ad hoc komisija kosovske skupštine usvojila je danas nacrt rezolucije o „osudi genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina bivšeg državnog režima Srbije na Kosovu“, prenosi Kosova press. 

Na sednici komisije, poslanik Samoopredeljenja Sami Kurteši govorio je i o jučerašnjoj inicijativi predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija o formiranju „međunarodnog suda za zločine koje je Srbija počinila tokom rata na Kosovu“

„Jučerašnji sastanak je bio brz korak. Rezolucija je degradirana jučerašnjom akcijom“, izjavio je Kurteši.

S druge strane, poslanik NISMA-e, Biljal Šerifi smatra da ova dva procesa mogu da idu paralelno.

„Ono juče nije bila sednica, već sastanak sazvan od predsednika skupštine. Inicijativa predsednika treba da bude odvojena, mi treba da nastavimo sa rezolucijom da je usvojimo u skupštini. Kada mi unutar osudimo zločine Srbije na Kosovu, možda će se otvoriti uho strancima. Zahtev predsednika skupštine ne treba da posmatramo kao da je u suprotnosti za ovim, već da ih posmatramo kao dve inicijative koje mogu da idu paralelno“, rekao je Šerifi.

Po formiranju ove ad hoc komisije, sredinom aprila, Šerifi je objasnio da je za model rezolucije uzeta rezolucija Evropskog parlamenta za Srebrenicu.

 

 


Komentari posetilaca