Vandalizovano pravoslavno groblje u Lipljanu
14/07/2019 16:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 672 |
|

Glas Amerike, 14.07.2019. - Na pravoslavnom groblju u Lipljanu nepoznati vanadali uništili su 20 nadgrobnih spomenika. Ovo mesto posetio je gradonačelnik Gračanice koji je pozvao institucije da otkriju počinioce i time pokažu da na Kosovu ima više razumnih nego nerazumnih ljudi.

Uništene i porušene spomenike na pravoslavnom groblju u Lipljanu zatekli su Srbi iz ovog mesta koji su u subotu obilazili grobove svojih pokojnika. O tome su obavestili svog predstavnika u opštini Lipljan.

"Zvali su me i rekli da su srušena dva spomenika ili ih je vetar srušio, ali kad sam došao video sam da to vetar ne može da sruši i pronašli smo ukupno 20 porušenih spomenika. Nakon toga sam zvao policiju, došli su i forenzičari iz Prištine, dali smo izjave, policajci su našli otiske i ako hoće mogu da pronađu počinioce, jer su otisci ostali kad su vukli i rušili jer nisu imali rukavice", kazao je za Glas Amerike Jovica Mirić, predsednik lokalnog Saveta Srba u opštini Lipljan.

Među dvadeset uništenih spomenika vandali nisu zaobišli ni grob jednogodišnje devojčice.

Dojčin Kostić kaže da je spomenik njegovog oca i majke više puta bio meta napada kamenicama, ali je sada potpuno uništen.

"Jedino da ponovo pravimo, pa oni neka ponovo ruše, pa ćemo ponovo da pravimo i ne znam dokle će to da traje. Inače nema neke druge snage, da li policija hoće i da li može da otkrije počinioce...dosadašnje iskustvo govori da najčešće neće, ali kamo sreće da i oni to jednom shvate. Ja verujem da većini razumnih Albanaca je ovo bezumlje, ne samo nama Srbima", kaže Kostić.

Milijana Jovanović obišla je danas grob svog supruga. Njegov spomenik nije porušen, ali je na nadgrobnoj ploči izvršena nužda.

"Preklinjem da ne diraju mrtve, ali džaba nema kome... Nek uzmu bagere nek sravnjaju jednom, da smirimo dušu. Živim sama bez dece, to mi je sve, to mi je uspomena. Šta misle oni, ako mi nešto dugujemo neka dođu kod nas, a ne da diraju mrtve", rekla je za Glas Amerike Milijana Jovanović.

Groblje u Lipljanu i porušene spomenike obišao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović koji je i razgovarao sa Srbima iz ovog mesta. Kaže da vandali ovim činom šalju jasnu poruku Srbima.

"Signal je taj da Srbi nisu poželjni u opštini Lipljan. Ja sam to video iz razgovora sa meštanima, oni su veoma uznemireni i sada je šansa i na međunarodnoj zajednici i na institucijama da se ovo reši i da se pokaže da na Kosovu i dalje ima više razumnih nego nerazumnih ljudi", kazao je Popović.

Pravoslavno groblje u Lipljanu je u proteklih 20 godina 7 puta bilo na meti vandala,ali je tokom ovog poslednjeg napada pričinjena najveća šteta. U Lipljanu je do 1999. godine živelo oko 6000 Srba, a danas ih ima oko 350.

 


Komentari posetilaca