Veliki broj ljudi ne prijavljuje nasilje u porodici
03/08/2018 10:38|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 799 |
|


Čaglavica, 03.08.2018. - Na Kosovu je u prvoj polovini ove godine prijavljeno  628 slučajeva nasilja u porodici, gde su u 95 odsto slučajeva žrtve žene, podaci su kosovske policije. Međutim broj porodičnog nasilja je mnogo veći, ali se u većini slučajeva to ne prijavljuje nadležnim organima, rečeno je na debati koja je održana u Medija centru u Čaglavici,  na temu “Nasilje nad ženama i porodično nasilje”. 

Šefica  jedinice za borbu protiv porodičnog nasilja u Policiji Kosova Tahire Hadžoli rekla je da je od 628 slučajeva koji su policiji prijavljeni kao nasilje u porodici 78 slučajeva zabeleženo u srpskim sredinama širom Kosova. Ona je kazala da je od početka godine u porodičnom nasilju život izgubilo pet osoba. Hadžoli je kazala da brojna istraživanja pokazuju da je broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici mnogo manji u odnosu na, pravi broj.

“Razlozi za to su što ne veruju institucijama, neke se stide, a postoje i one koje veruju da će se problemi rešiti. 95% odsto žena koje su prijavile nasilje u prodici su zapravo žene koje su ekonomski zavisne od supruga ili porodice. 2017 godine smo imali  1269 slučajeva nasilja u porodici od tih primera većina njih preko 90 odsto su slučajevi gde je  došlo do telesnih povreda, lakših ili teških, dakle fizički napadi'', rekla je Hadžoli.

Šefica Kancelarije UN Women na Kosovu Fljora Maculja kaže da Kosovo ima dobar pravni okvir za prava i zaštitu žena, međutim po njenim rečima situacija u praksi je drugačija, jer kako tvrdi svaka treća žena na globalnom nivou  trpi nasilje.

,,Prema globalnim informacijma ukupan broj žena žrtava u dobi od 16 do 45 godina koje su izgubile život u saobraćajnim nesrećama, od rada i malarije sve ukupno je manji nego broj žena koje su izgubile život kao rezultat nasilja u porodici. Znači od partnera, supružnika, bivšeg supružnika, verenika, braće, rođaka ili roditelja sve se to tretira kao porodično nasilje. Globalne statistike takođe pokazuju da je svaka treća žena žrtva nasilja”, kazala je Fljora Maculja.

 

Međutim Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ smatra da je jedan od velikih problema kada su slučajevi nasilja u porodici i nad ženama u pitanju taj što veliki broj njih ostaje nerasvetljen ili bude rešen uz blage kazne.

„Na žalost pravosudni sistem je zakazao, odnosno  kad dođe do  pravosudnog sistema onda tu nastaje blokada i tu ti nasilnici, da tako kažem, nalaze određene veze i  prolaze sa vrlo malim kaznama ili čak nisu ni kažnjeni. To stvara nepoverenje kod osobe koja trpi nasilje, nepoverenje u sistem, nepoverenje da će ona biti stvarno zaštićena u svakom smislu, nego napraotiv bolje da ćuti i trpi i nada se nekom boljitku“, kaže Đorićeva.

Zamenica kosovskog Ombudsmana Marija Radulović rekla je da je pravni  okvir Kosova dobar, ali da u ovom slučaju postoje nedostaci.

,,Nasilje u porodici kao krivično delo ne postoji, nije u krivičnom zakonu nego se ti slučajevi podvode pod parnični postupak. Novi nacrt krivičnog zakona je koliko mi imamo informaciju uvrstio nasilje u porodici kao krivinčno delo, do sada se to podvodilo pod laku telesnu povredu, tešku telesnu povredu, tako da je to nešto što je dobro i što će direktno omogućiti da se nažalost ti slučajevi što efikasnije reše.’’

Na Kosovu postoji šest sigurnih kuća za žrtve nasilja u porodici. Sve se nalaze u  albanskim sredinama, a ovih dana trebalo bi da bude otvorena još jedna na teritoriji opštine novo Brdo koja je jedna od 10 većinski srpskih opština na Kosovu. Debatu na temu “Nasilje nad ženama i porodično nasilje”, organizova je Medija centar u okviru projekta „Najteži slučajevi“, uz podršku Kancelarije Evropske unije i Birna Kosovo.

 


Komentari posetilaca