Veliki protest Srba u S. Mitrovici, traže primenu briselskih sporazuma i ZSO
06/11/2022 18:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 260 |
|

Glas Amerike, 06.11.2022. - U Severnoj Mitrovici održan je protest Srba, koji su uputili poziv vlastima u Prištini da primene potpisane briselske sporazume i formiraju Zajednicu srpskih opština.

Na skupu koji je organizovala Srpska lista zatraženo je i da Priština povuče sve „jednostrane odluke koje se tiču registarskih tablica“.

Na današnjem, jednom od najmasovnijih skupova poslednjih godina u Severnoj Mitrovici, prvo su se obratili predstavnici zdravstvenih i obrazovnih ustanova.

Direktor Zdravstvenog centra “Kosovska Mitrovica” Zlatan Elek rekao je “u ime svojih radnika” da žele mir i rad u normalnim uslovima i da ne prihvataju da im neko oduzima to osnovno ljudsko pravo.

„Zdravstvo je stub opstanka i ostanka svih Srba na teritoriji Kosova i Metohije. Vi dobro znate da smo se mi uvek trudili da pružimo prvu pomoć, da lečimo sve naše građane na teritoriji Kosova i Metohije bez obzira na njihovu nacionalnu, versku rasnu ili bilo koju drugu pripadnost“, naveo je Elek.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić rekao je da je cilj današnjeg okupljanja da se suprotstave – kako je naveo – kršenju osnovnih ljudskih prava.

„Ovde smo da kažemo ne kršenju osnovnih prava, da nas odvoje iz obrazovnog sistema, iz naše matice“, rekao je Arsić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zatražio je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa oznakama gradova koje izdaju institucije Republike Srbije.

„Molim vas da ne nasedate na provokacije. Mi ćemo svoju borbu nastaviti mirnim i demokratskim srdstvima. Mi nismo remetilački faktor, mi želimo da se povuku sve jednostrane odluke o registarskim tablicama i želimo primenu Briselskog sporazuma, želimo da se osnuje Zajednica srpskih opština“, naveo je Rakić.

Protesni skup je počeo intoniranjem himne „Bože pravde“, a okupljeni su nosili transparente – „Dosta nam je Kurtijevog terora“, „Mi imamo jednu državu – SRBIJU“, Zbog naše dece – NEMA PREDAJE“, „Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja, „Evropo, da li naša deca imaju pravo na slobodu“, “UN 1244 HELP“…

Danas, pre protesta u četiri opštine na severu Kosova održane su sednice Skupština opština na kojima su gradonačelnici i srpski odbornici Zubinog Potoka, Severne Mitrovice, Zvečana i Leposavića podneli ostavke.

Ostavke su juče posle sastanka predstavnika Srba u kosovskim institucijama na severu Kosova podneli i svi poslanici Srpske liste u Skupštini Kosova, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, srpski pripadnici Policije Kosova i zaposleni u pravosudnim institucijama sa severa Kosova.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je juče da će odluka o napuštanju institucija biti na snazi sve dok „Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu“.


Komentari posetilaca