VESELINOVIĆ TVRDI NA NIJE KRIV
17/06/2013 17:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 956 |
|

Kontroverzni biznismen iz Zvecana Zvonko Veselinovic negirao je danas na pocetku sudenja u Specijalnom sudu u Beogradu da je sa saradnicima protivpravno prisvojio 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije "Hipo-Alpe Adrija lizing", tvrdeci da se proces protiv njega vodi iz politickih razloga.

On smatra da posledica njegovog hapšenja u decembru 2011. njegov sukob sa šefom poslonanicke grupe DS - ranijim šefom pregovarackog tima sa Prištinom Borkom Stefanovicem.

Veselinovic je, iznoseci odbranu, pored ostalog izneo tvrdnju da je sa Stefanovicem 2011. najpre dogovarao postavljanje barikada na administrativnim prelazima (zbog pokušaja specijalnih jedinica kosovske policije ROSU da preuzmu administrativne prelaze) ali da je posle Stefanovic tražio da se barikade uklone, što je on odbio.

- Cuo sam i da je (Stefanovic) pricao da ce mi napraviti pakao od života zbog toga, što je i uspeo. Da mi nisu stavili na teret ove kamione, stavili bi nešto drugo, rekao je Veselinovic.

On je potvrdio da je radio s kamionima, ali je negirao da su to kamioni iz optužnice.

Krivicu i navode optužnice negirala su i druga dvojica optuženih Dragan Churcic i Milan Radojicic.

Nastavak sudenja zakazan je za 17. i 18. septembra.

Veselinovic se brani sa slobode i obavezan je da se sudu javlja svakog ponedeljka i da ne napušta Beograd.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal Veselinovicu, Curcicu i Radojicicu stavlja na teret da su protivpravno prisvojili 32 kamiona u vlasništvu lizing kompanije "Hipo-Alpe Adrija lizing" i sebi pribavili najmanje 237 miliona dinara (dva miliona evra) imovinske koristi.

Veselinovic je 20. decembra 2011. uhapšen na Kopaoniku, zajedno sa bratom Žarkom Veselinovicem, protiv koga se vodi postupak takode u Specijalnom sudu u zbog sumnje da je sudiju osnovnog suda u Raškoj Srecka Topalovica podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja.

Kfor je Zvonka Veselinovica oznacio kao jednog od organizatora nereda na Kosovu u oktobru 2011. godine.

Sporne kamione za cije se prisvajanje terete, prema navodima optužnice, koristila je Curciceva privatna kompanija "Evrokop" sa sedištem u Raškoj, u toku aprila i juna 2008 godine, na osnovu ugovora o finansijskom lizingu koji je njegova kompanija zakljucila sa "Hipo alpe adria bankom", navodi se u optužnici.

U novembru 2010. godine ugovor o lizingu je raskinut, jer je Curciceva firma prestala da placa rate za lizing, navodi se u optužnici.

Medutim, umesto da kamione vrate toj kompaniji, njih trojica su ih u drugoj polovini 2010. prebacila na teritoriju Kosova i tamo nastavili da ih koriste, a zaradeni novac su zadržali za sebe.

Kamione su pokušali da prodaju drugim kupcima, a kako se navodi u optužnici, izmedu ostalog su korišceni i za izgradnju autoputa Priština-Tirana.

Sav prihod koji je ostvaren od koriscenja tih vozila zadržali su za sebe i tako pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 237 miliona dinara.

Deo vozila je pronaden na teritoji Kosova.

Izvor: Tanjug
 

 


Komentari posetilaca