Veselji nakon sastanka o Berlinu: Takse su „bajate“, odluka u skladu sa onim što
03/05/2019 16:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1590 |
|

KoSSev, 03.05.2019. - Takse su bajate, nećemo se podrediti Srbiji, a odluku o taksama ćemo doneti sa EU i SAD partnerima, nekoliko su poruka kosovskoj javnosti koje je nakon današnjeg sastanka kosovskih institucionalnih lidera na konferenciji za štampu poslao predsedavajući Skupštine Kosova, Kadri Veselji, prenose kosovski mediji.

Danas, četiri dana nakon sastanka u Berlinu na kom je osim kosovske delegacije učestvovala i srpska, a tokom kog je prema navodima nemačke vlade dogovoreno da „Srbija i Kosovo ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma”, kosovski institucionalni lideri organizovali su sastanak o ovom samitu.

Sastanku su prisustvovali predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli, članovi pregovaračkog tima Enver Hodžaj i Fatmir Ljimaj i kosovski predsednik Hašim Tači i njegov savetnik, Besnik Tahiri.

Zajednička ocena ovih lidera je da je sastanak u Berlinu bio koristan, a saglasili su se i da će kosovska delegacija prisustvovati narednom sastanku u Parizu, zakazanom za početak juna.

„Imamo mandat suverene države. To je i naša pozicija. Podržavamo i veću uključenost SAD. Nama je ovaj proces bitan i učestvovaćemo kad god nas pozovu. Kosovo će ići u Pariz, a zahvalni smo i Merkel i Makronu na njihovoj posvećenosti Kosovu“, rekao je na konferenciji za štampu Kadri Veselji, prenosi Koha.

Veselji je dodao i da su takse postale ‘bajate’, a kritikovao je i kosovskog premijera zašto što je nakon sastanka izbegao da odgovara na pitanja novinara.

„Da me nije sramota trčao bih kao premijer ponekad“, rekao je Veselji, aludirajući da Haradinaj beži od pitanja. Međutim, kosovski mediji su preneli da ni kosovski predsednik nije želeo da daje izjave nakon sastanka.

Ipak, upitan da li će Kosovo ukinuti takse pre sastanka u Parizu, Veselji je dao dvojaki odgovor, sa jedne strane, tvrdi da se „nikada neće pokoriti prema Vučiću i Srbiji“, dok je istovremeno rekao da će odluka o taksama biti donesena u skladu sa „onim što kažu EU i SAD“.

Podsećamo, i Srbija i EU navode da je ukidanje taksi preduslov za nastavak dijaloga, dok je suspenziju ove odluke tražilo i više zvaničnika SAD.

„Nećemo doneti odluku koja državne lidere tera u ćošak, nikada se nećemo pokoriti Srbiji i Vučiću. Donećemo mirnu i razboritu odluku u skladu sa onim što kažu naši partneri u EU i SAD“, rekao je Veselji, prenosi Gazeta Express.

 


Komentari posetilaca