Visar Imeri: O ZSO niko ne priča sa Srbima na Kosovu
22/05/2023 16:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 141 |
|

Slobodno srpski, 22.05.2023. - Direktor Instituta za socijalnu politiku i bivši lider pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj fazi dijaloga Prištine i Beograda Evropska unija nije više samo strana koja pruža tehičku pomoć, nego i arbitrira u pogledu šta jeste, a šta nije dogovoreno i kako će se to implementirati.

Međutim, nisu sve tačke sporazuma dovoljno jasne, poput toga šta znači samouprava za Srbe na Kosovu i kako će se ona sprovesti, ali i ne samo to.

„Šta znači da Srbija neće da blokira Kosovo? Šta to znači da Srbija neće da glasa protiv. Da li to znači da Srbija može da glasa protiv, ali neće da traži od zemalja da glasaju protiv. Još uvek se ne zna šta to znači. Kosovo i Srbija će graditi odnose po principima suverenosti i teritorijalnog integriteta, a kako će to da se sprovede, to se još uvek ne zna“, kaže Imeri i dodaje da tekst sporazuma ne daje jasnu sliku o tome kako će izgledati budućnost.

Kurti u opoziciji nije isti kao Kurti na vlasti

Tvrdi da je kosovski premijer Aljbin Kurti promenio svoj raniji negativan stav u vezi sa osnivanjem Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom.

„Ako pričamo o Kurtiju kao političaru on je bio potpuno protiv ikakve ideje o Asocijaciji opština sa većinski srpskim stanovništvom, ali sada se to mišljenje  promenilo. Premijer Kurti nije kao opozicioni Kurti, kao Kurti iz Samoopredeljenja“, tvrdi Imeri.

Po njegovom mišljenju Asocijacija bi trebalo da se formira, a Vlada Kosova bi trebalo da ima svoju ideju o tome i izađe sa svojim nacrtom.

„Naravno to je sporazum koji smo mi potpisali 2013.godine, to je sporazum koji smo mi izglasali u Parlamentu u Skupštini Kosova i sad to treba da postane realnost, institucionalna realnost. Ja mislim da kosovska vlada treba da ima svoju ideju i svoj nacrt statua i da sa time ide u Brisel i da počne da se govori o tome. I Srbija će imati svoju političku poziciju i Kosovo će imati svoju političku poziciju, pa hajde da pričamo o tome kako će to izgledati“, smatra Imeri.

Niko o Zajednici ne priča sa Srbima sa Kosova

Konstatuje da prethodne vlasti u Prištini, ali ni u Beogradu nisu bile zainteresovane da se pitanje Asocijacije reši, dok su Vučić i Tači razgovarali o ideji razgraničenja.

„U to doba Asocijacija nije bila ni tema, niko nije hteo Asocijaciju. Ja vidim još veći problem u tom smislu da mi pričamo o nekoj instituciji koja treba da se formira na Kosovu i koja će biti u rukama kosovskih Srba, a niko ne priča sa kosovskim Srbima o tome. Ni kosovska vlada, ni srpska vlada ne uzimaju u obzir šta srpska zajednica na Kosovu i misli i hoće“, kaže Imeri.

Kritikuje Kurtija što za dve godine na vlasti  nikad nije posetio nijednu opštinu sa srpskom većinom. Nijednom se nije sreo sa nijednim političkim predstavnikom Srba sa Kosova, pošto kaže da Srpska lista nije predstavnik kosovskih Srba, nego predstavnik Beograda. Ima istine u tome, ali opet … činjenica je da su političari Srpske liste politički predstavnici srpske zajednice ovde“, rekao je Visar Imeri.

Komentarišući ideju šta bi moglo da bude kompromisno rešenje u pogledu dijaloga Prištine i Beograda, Imeri citira visokog predstavnika administracije.

„Mislim da je ideja kompromisa najbolja bila izrečena od strane Dereka Šolea u jednom intervjuu koji je imao početkom ove godine kada je rekao – od dijaloga mi očekujemo da Srbija prizna neki nivo suverenosti za Kosovo, a Kosovo da prizna neki nivo autonomije za srpsku zajednicu na Kosovu. Ja mislim da na kopromis treba tako da se gleda i to je jedini kompromis oko koga se možemo usaglasiti“, ocenio je bivši predsednik Pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri.

Gradonačelnici sa malim „g“

Osvrćući se na rezulatate nedavno održanih vanrednih lokalnih izbora na Kosovu i on smatra da su oni bili legalni, jer su se održali u skladu sa ustavom i kosovskim zakonima, ali je upitan njihov legitimitet jer je odziv posebno među lokalnim Srbima bio veoma mali. To su opštine sa srpskom većinom, i to je po Ustavu, podseća Imeri.

„Ne možeš da postaneš gradonačelnik ni jedne opštine na Kosovu bez prihvatanja te zajednice od koje si postao vođa, ako se tako može reći. Ne možeš postati gradonačlenik Đakovice ako građani u Đakovici ne glasaju za tebe“, kaže Imeri.

Podseća na izjavu američkog ambasadora Hovenijera da niko više ne misli da će ovi gradonačelnici biti pravi gradonačelnici, odnosno da neće biti politički, nego samo tehnički gradonačelnici. 

„I Kurti je rekao da su oni gradonačelnici, ali ne sa veliko „g“, nego sa malo „g“, ali šta to praktično znači, zapitao se Visar Imeri gostujući u emisiji Slobodno srpski.


Komentari posetilaca