Više od 350 hiljada građana bez prava glasa
03/06/2013 13:29|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 782 |
|

Više od 350 hiljada građana bez prava glasa
 
Više od 350 hiljada građana sa pravom glasa, neće moći da galsaju na lokalnim izborima koji se očekuje da budu održani tokom ove jeseni, zbog činjenice da oni nemaju dokumenta izdata od strane Republike Kosova, piše Koha ditore. 
 
Tačnije, član 45 Ustava Republike Kosova, na vrlo jasan način, daje pravo glasanja samo građanima Kosova da biraju i budu birani. Ovo je povećalo zabrinutost kod političkih predstavnika i poznavalaca izbornog procesa da njihovo prisustvo na izbornoj listi onemogućuje i njeno čišćenje, dodaje list. 
 
Predsednik Komisije za Izbornu Reformu iz redova LDK-a, Haki Demoli, rekao je za „Kohu“ da sa stupanjem na snagu izbornih izmena, oni koji nemaju kosovska dokumenta, neće moći da glasaju.
Prema njegovom mišljenju, navodi list, oni koji žele da glasaju na Kosovu, prvo treba da obezbede odgovarajuća dokumenta, kako bi glasali, jer kako je on rekao, sada su okolnosto potpuno drugačije. Demoli je rekao je da vezano za ovo pitanje bilo dva stava u Radnoj Grupi.
 
- Prvi stav je bio da Ministarstvo Unutrašnjih Poslova sarađuje sa Centralnom Izbornom Komisijom kako bi očistilo listu glasača koliko god je to moguće. Dok je drugi stav diskutovan i tako reći dogovorili smo se jednoglasno, čak i u prisustvu predstavnika ICO-a (International Civilian Office) da se na Kosovu glasa samo sa dokumentima Republike Kosova, rekao je Demoli.
 
Prema njegovom mišljenju, to što Srbi sa Kosova nemaju dokumenta je unutrašnje pitanje i neće biti potreban nikakav sporazum sa srpskom stranom, zaključuje Demoli. 
 
Izvor: Koha ditore
Prevod: Nora Bezera 
Foto: Beta
 

Komentari posetilaca