Vlada Kosova odobrila sankcije Rusiji
25/02/2022 14:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 218 |
|

RTV KIM,  Koha, 25.02.2022. - Kao što je juče i najavljeno, Vlada Kosova odlučila je danas da uvede sankcije Rusiji, a u skladu sa sankcijama SAD-a i Saveta Evropske unije zbog napada na Ukrajinu, prenosi Koha.

Premijer Kosova kazao je na današnjoj sednici da bi sankcije trebalo da se posmatraju kao proizvod političke i diplomatske orijentacije kosovske vlade.

„Današnji dan započinjemo pridruživanjem našim partnerima, kao odgovor na vojnu agresiju Rusije odobravanjem paketa sankcija protiv nje. Ovo nije prvi put da Kosovo uvodi sankcije Ruskoj Federaciji.“, kazao je Kurti.

Kaže da usled akcija Rusije, odgovor zapada i demokratskog sveta mora da bude jedinstven i odlučan.

„Našu neposrednu i bezrezervnu reakciju na rusku okupaciju Ukrajine treba čitati kao jasnu poruku političke i diplomatske orijentacije“, rekao je Kurti.

Ministarka spoljnih poslova u vladi Kosova, Donika Gervala precizirala je da je reč o ekonomskim i finansijskim sankcijama koje su prethodno uveli Savet EU i SAD. Sankcije obuhvataju zamrzavanje imovine ruskih banaka, finansijskih institucija i pojedinaca, kao i zabranu njihovog pristupa finansijskim tržištima.

Gervala je ujedno najavila da je zabranjeno putovanje ili tranzit Rusa u zemlje koje primenjuju sankcije, te da su uvedene druge restriktivne mere koje se odnose na ruske kompanije, elitu i političke aktere koji odlučuju o invaziji u Ukrajini.

 

 


Komentari posetilaca