Vlada Kosova sa opštim informacijama o putovanju u šengenski prostor nakon viza
28/11/2023 12:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 94 |
|

KoSSev, 28.11.2023. - Sa dolaskom 2024. godine, odnosno od 1. januara, građani koji poseduju kosovski pasoš moći će da putuju bez viza u zemlje šengenskog prostora. Kosovska vlada oglasila se sa opštim informacijama, uz podsećanje da će građanima biti dozvoljene kratkotrajne turističke i porodične posete, odnosno maksimalni boravak od 90 dana.

Navode da po dolasku na prvi šengenski granični prelaz, policija može da zatraži informaciju od putnika o tome da li poseduje dovoljno finansijskih sredstava za putovanje.

Koliko je novca dovoljno zavisi od broja dana boravka i od toga da li se smeštaj plaća ili putnik boravi kod rođaka.

„Ukoliko izjavite da ćete boraviti kod rođaka tako što ćete navesti njihovu adresu i kontakt, u zavisnosti od zemlje koju posećujete, iznos sredstava je oko 30 – 50 evra dnevno po osobi. Ukoliko se izjasnite da ćete boraviti u hotelu ili apartmanu ili bilo kom drugom privatnom smeštaju, u zavisnosti od zemlje koju posećujete, dnevni iznos koji morate da obezbedite kao finansijski dokaz je oko 50 – 100 evra dnevno po osobi“, navode.

Ujedno upozoravaju da se smeštaj kod prijatelja i porodice može proveriti direktnim kontaktom sa domaćinom putem telefona ili proverom adrese preko policije.

Ističu da se provera finansijskih sredstava može obaviti u nekoliko oblika – zahtevom da se pokaže gotovina, bankovna ili kreditna kartica.

U slučaju poslovnog putovanja navode da je dovoljan dokaz pismo potvrde sa konferencije ili seminara u kojem se navodi da se pokrivaju troškovi smeštaja i hrane, dokaz o uplati hotela ili bilo koja potvrda ili drugi dokaz o troškovima tokom putovanja.

Uz napomenu da svaka država šengena određuje svoj iznos, savetuju da se pre putovanja poseti sajt zemalja šengenskog prostora.

Tabelu sa referentnim iznosima možete pogledati ovde.

Istovremeno naglašavaju da nije neophodno posedovati određeni iznos sredstava deponovan u banci, ali da je potrebno da se priloži dokaz o posedovanju dovoljno finansijskih sredstava da se pokrije boravak uključujući i troškove za povratak.


Komentari posetilaca