Vlasta Cenić: Čuvajte i negujte svoj dijalekat – ne dajte da mu se podsmevaju
27/03/2023 13:53|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 345 |
|

Medija centar Čaglavica, 27.03.2023. - U Domu kulture „Gračanica“ održan je književni čas  Vlaste Cenića, jednog od najpoznatijih dečjih pesnika na prizrensko-timočkom dijalektu. Gračaničkoj publici predstavio je svoje stihove za decu i odrasle, čije su teme uglavnom porodične i realistične – dogodovštine sa dedom, babom, majkom, ocem, bratom, biljkama, životinjama…

Pesnik za decu Vlasta Cenić poručio je mladima u Gračanici da treba da neguju svoj dijalekt i da je govor svakog kraja podjednako važan kao i standardni književni jezik.

“Inače dijalekat je, ljudi, lična karta naša ili još konkretnije izvod iz matične knjige rođenih. To moramo da čuvamo, to je ono čime se moramo ponositi i ne dajmo da nam se podsmevaju. Čuvajmo ovaj naš jezik jer to smo mi, sve je u jeziku. Zavićčaj naš je u jeziku”, zaključio je Cenić.

Susret sa gračaničkom publikom Ceniću je 14. po redu Književni čas, u okviru turneje po Srbiji, koju je započeo u decembru prošle godine.

“Srećan sam, od dosadašnjih 14 gradova ovo mi je najdraže mesto jer ako pričamo o prizrensko timočkom dijalektu moramo biti na ovom području da potvrdim ove maternje melodije našeg jezika i mislim da smo to uspeli. I ova mlađa deca i srednjoškolci su bili, drago mi je zbog njih jer uče u školi o dijalektu I sada su imali priliku da kroz stihove uče.

Da su prisutni uživali u književnom času dokaz je interakcija publike sa književnikom, kao i gromoglasni aplauzi. Dodaju Ii da su shvatili poruke i pouke pesama.  

“Shvatio sam poruku i uopšte način kazivanja pisca, odnosno književnika. Svidelo mi se veoma ovo. Iskreno prvi put čujem za pisca, a prvi put sam čuo, na moju sreću od njega, njegove stihove i veoma su lepi, pogotovo za naše podneblje jer često čujemo ovakav način govora, tako da je lepo da neko iskazuje pesme i stihove kroz taj narodni jezik”, rekao je Andrija Ivanović.

“Ovde sam se proveo super, bilo je zaista zanimljivo, fantastično. Najviše mi se svidela recitacija o mami i tati, kao besmrtne price. To mi se nekako najviše svidelo”, rekao je Nikola Petković, učenik četvrte godine Gimnazije Priština sa sedišteljm u Lapljem Selu.

Pored mlađih, u književnom času uživali su i malo stariji.

“Ovo je divna dečija poezija za đake osnovnih i  srednjih škola o svakodnevnom životu. Čini se, a složiće se i gospodin Cenić ovde je rimovanje dosta upotrebljeno. Ima starih reči dosta, reci možda nisu baš najjasnije te reči ali sada su naučili. Odlično je, hvala što je došao i posetio gračanicu. Želeli bismo da dođe opet”, rekao je učitelj u penziji Ljubomir Maksimović iz Gračanice.

Vlasta Cenić književne časove održaće sutra u Velikoj Hoči i Prizrenu.

Vlasta Cenić je rođen 1957. u selu Kočani kod Doljevca, gde i danas živi i stvara. Pnezionisani je profesor  srpskog jezika i književnosti. Od 1979. godine radio je u Osnovnoj školi „Vuk Кaradžić“ u Doljevcu.

Najpoznatija dela su mu: „Bate će se ženi“, „Selo sas jedan padež“, „Nemoj nikad reći, kraj je“, „Srećko petoparac“, „Radnički voz“.

Cenić je dobitnik brojnih nagrada, član je Udruženja književnika Srbije i idejni tvorac manifestacija „Susreti prosvetnih književnih stvaralaca za decu“ i „Kočićevo pero u Kočanu“.

 


Komentari posetilaca