Vojska Srbije će reagovati na pokušaje ugrožavanja građana na KiM
19/01/2022 17:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 328 |
|

Tanjug, Radio Mitrovica Sever, 19.01.2022. - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je danas da ne isključuje nove jednostrane akcije kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije, ali je dodao da će Vojska Srbije reagovati na takve pokušaje.

“Ne isključujem mogućnost da se bezbednosne snage koje postoje na Kosovu i Metohiji jednostrano i nesrazmerno angažuju u cilju postizanja određenih političkih poena na terenu, ali će naš zahtev, insistiranje, pa i neke druge stvari biti u funkciji obezbeđenja, ne samo mira, nego i stanja bezbednosti koje garantuje da naši ljudi na KiM mogu da žive i ostvaruju svoja prava kao svi građani ove zemlje”, rekao je general Mojsilović.

Mojsilović je to kazao nakon sastanka u Domu garde na Topčideru, na kojem su izneti rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2021. godinu.

Mojsilović je istakao da su prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova jedinice Kfora jedine legalne snage u pokrajini.

“Insistiramo da njihov odnos sa drugim bezbednosnim subjektima koji u našim dokumentima nisu prepoznati kao nosioci bilo koje bezbednosne funkcije, bude nepristrasan i u duhu potpisanih sporazuma i ne odnose se samo na kosovsku policiju, nego i na kosovske snage bezednosti, sa zabranom prelaska na sever KiM bez posebne saglasnosti komadnata Kfora”, rekao je Mojsilović.

Dodao je da se u slučajevima kada se dešava da kosovske snage uz saglasnost ili bez saglasnosti Kfora pređu na sever južne pokrajine, Vojska Srbije preduzima zadatke u skladu s tim.

“Bili ste svedoci povećanja našeg angažovanja uz administrativne linije, posebno na pravcima koji vode sa severa ka centralnom delu Srbije i prevetntivnog razmeštaja snaga za brzo reagovanje Vojske Srbije”, rekao je Mojsilović.

Naveo je da je zadovoljan odnosom novog komandanta Kfora i da se ta saradnja zasad odvija u duhu predviđanja stanja i bez ozbiljnih incidenata, koji bi ugrožavali realizaciju Vojnotehničkog sporazuma i Rezoluciju 1244.

 

 


Komentari posetilaca