Vozila na Kosovu će od 1. marta biti označavana registracionim nalepnicama
12/01/2022 19:41|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 763 |
|

RTV KIM, Kosova Press, 12.01.2022. - Centralna banka Kosova (CBK) saopštila je da je od 1. marta planirano da počne puna implementacija projekta postavljanja nalepnica (stikera) na motorna vozila kako bi se lakše ustanovilo da li ta vozila saobraćaju kao registrovana ili ne.

Registracione nalepnice su jedan od neophodnih preduslova za članstvo u organizaciji Saveta biroa u Briselu. Savet biroa (The Council of Bureaux, CoB) je organizacija koja omogućava zaštitu žrtava u prekograničnom saobraćaju. CoB radi pod okriljem Ujedinjenih nacija i sarađuje sa institucijama EU na poboljšanju slobodnog kretanja vozila i rešavanju internih potraživanja u vezi sa saobraćajnim nesrećama, ali nema političku ili lobističku svrhu.

U tu svrhu je u Prištini održan sastanak između guvernera CBK Fehmija Mehmetija i zamenika ministra životne sredine Hisena Durmišija, predstavnika Kosovskog biroa osiguranja (KBO) Besarba Bljakaja i predsedavajućeg Administrativnog saveta i izvršnog direktora Samija Mazrekua.

Na sastanku je rečeno da će sve finansijske i operativne troškove u vezi sa postavljanjem nalepnica na motorna vozila snositi osiguravajuća društva, odnosno KBO kao predstavnik industrije osiguranja na Kosovu, te da budžet Kosova neće imati nikakav finansijski teret u vezi sa nalepnicama.

"Od 1. marta 2022. godine planirano je da krenemo u punu realizaciju projekta, tako da u roku od godinu dana imamo novo stanje na vozilima koja su redovno registrovana na Kosovu. Od ovog datuma, pripadnici KBO-a imaće ovlašćenje za postavljanje nalepnica na motorna vozila, prilikom njihovog osiguravanja u centrima za registraciju vozila“, navodi se u saopštenju za medije koje je izdato nakon sastanka.

Radi potpune realizaciju ovog projekta biće potpisan memorandum o razumevanju u trajanju od godinu dana.

Zamenik ministra Durmiši se obavezao da će u okviru ovog memoranduma o razumevanju Vlada Kosova doneti sve neophodne podzakonske akte za punu implementaciju projekta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policija Kosova, u okviru zakonskih nadležnosti koje imaju, proveravaće urednost relevantne dokumentacije motornih vozila u drumskom saobraćaju.

 

 

 


Komentari posetilaca