Vučić: Neću priznati Kosovo u ovim granicama
08/05/2019 11:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 611 |
|

N1, Beta, FoNet, 08.05.2019. - Dok sam ja predsednik, neću da priznam Kosovo u ovim granicama, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS.

Vučić je u emisiji "Upitnik" naglasio da je situacija sa Kosovom "izuzetno teška", i da "stvari treba da pojednostavimo i ne obmanjujemo više naš narod".

On je ponovio da nije imao podršku javnosti u potrazi za rešenjem, ali nije konkretno objasnio kakvo je rešenje nudio.

"Ne mogu da ponudim javno nešto što nisam uspeo da dogovorim ni s suprotnim taborom, ni sa međunarodnom zajednicom", odgovorio je Vučić na pitanje kakvo tačno rešenje je nudio, kome i pred kim.

On je rekao da je ideja bila "o uspostavljanu granice koja bi bila pravedna i parvična", ali da za to nije imao podršku javnosti.

"Pojma nemam o čemu ćemo pričati", rekao je Vučić o sastanku u Parizu početkom jula i dodao da će na taj sastanak ići sa stavom da je Srbija međunarodno priznata zemlja i da ne priznaje Kosovo.

Vučić je rekao da se dešava zamrznuti konflikt, da je to najgore stanje za Srbiju, da je on pokušao da uradi "nešto što je bilo najteže" i da u tome nije uspeo.

Vučić je rekao da još uvek razmišlja o kontramerama kosovskim taksama, da nije lako donositi takve odluke i da će sledeće nedelje imati sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova.

"Srbija nema pravo i ne može da odustane od evrointegracija, put u Evropu je put u društvo kojem želimo da pripadamo", rekao je Vučić i dodao da je stvar EU da li hoće da prime Srbiju ili ne.

On je kazao da se nada da će uskoro biti objavljena imena ubica Olivera Ivanovića i da se traži još dokaznog materijala.

"Ja sam bio jedini koji je Oliveru pomagao i privatno i kao predsednik države", rekao je Vučić.

Kako danas izgleda, izbori na proleće

Vučić je rekao i da će "kako danas izgleda" parlamentarni i lokalni izbori biti održani na proleće u redovnom terminu.

On je za RTS rekao da je do redovnih izbora ostalo još deset meseci i da se ušlo u izbornu godinu u kojoj će biti lokalni izbori na svim nivoima zajedno sa parlamentarnim, ali nije odbacio mogućnost ni da ti izbori budu odvojeni.

Upitan da li to znači da će izbori biti na proleće sledeće godine, on je kazao da to danas tako izgleda.

"To tako danas izgleda, ali uvek je moguće da se dogodi nešto ili da neko kaže - ne verujem da imate legitimitet hoćemo odmah na izbore. Mi ćemo u tom slučaju našim protivnicima izaći u susret, ali se plašim da će imati mnogo lošiji rezultat od onoga što očekuju i što su osvojili na poslednjim beogradskim izborima",rekao je Vučić.

 

Garantovati razmenu različitih stavova u parlamentu

Kazao je i da mu prijaju protesti i formirana "Slobodna zona" opozicionih stranaka ispred Predsedništva i da će im naredna tri dana biti problem pošto nije u Beogradu.

Vučić je dodao da je "razmena energije izmedju opozicije i vlast inzvaredna, da je njihova pozitivna, a opoziciona negativna".

Govoreći o dijalogu sa opozicijom, Vučić je rekao da opozicija može da ode u parlament i da tamo razgovara, ali da ne može da ucenjuje.

"Kako da se ja uključim kada oni neće", upitao je Vučić i dodao da će "morati da se u parlamentu naprave procedure koje će garantovati razmenu različitih stavova".

On je rekao da je potrebno jedinstvo po najvažnijim pitanjima u zemlji."Da čuvamo demokratiju i različitosti, ali da negde zajednički probamo da štitimo zajedničke interese", rekao je Vučić.

Govoreći o slučaju pekara Albanca iz Borče, Vučić je rekao da "nije lepo i pristojno to što je jedan od zaposlenih uradio", ali da je on garantovao da će biti zaštićeni i da "nijedan prozor nije slomljen".

"Što ne kažete narodu da jedan deo Saveza za Srbiju napada Albance, a drugi deo ide da jede burek", rekao je Vučić.

 


Komentari posetilaca