Vučić: Priština sprema mnogo toga protiv Srba
14/06/2022 15:22|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 284 |
|

RTV KIM, Tanjug, B92, 14.06.2022. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je primetan stav Evropske unije da Srbija može napredovati na putu ka članstvu ako prizna kosovsku nezavisnost, ali da u zvaničnom pregovaračkom procesu stoji ‘puna normalizacija odnosa’, dok se međusobno priznanje nigde ne pominje, prenosi B92.

Vučić je rekao da je to bila poruka i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

“Mi smo to primetili, iako mnogi to na našoj političkoj i javnoj sceni nisu želeli da primete. Ali, i dalje u zvaničnom pregovaračkom procesu stoji ‘puna normalizacija odnosa’, a nigde se ne govori o međusobnom priznanju”, rekao je predsednik Srbije, nakon polaganja venca na spomenik junacima s Košara.

Vučić je istakao da Priština sprema mnogo stvari protiv Srba na Kosovu sa jedinim ciljem čišćenja severa od Srbije i Srba koji smatraju da žive u Srbiji, a ne na Kosovu.

“Podnose krivične prijave protiv ljudi koji se suprostavljaju Prištini, to je dokaz da neko želi politički da protera Srbiju i fizički protera i skloni sve Srbe koji smatraju da žive u Srbiji, a ne na Kosovu. Njima je jedini cilj čišćenje severa i onda će misliti da su sve završili. A svi se prave ludi u međunarodnoj zajednici kao da se ništa ne dešava”, rekao je Vučić u izjavi novinarima posle polaganja venca na Spomenik junacima sa Košara.

Kazao je, kako prenosi Tanjug, da sada čeka da Prištinu nagrade u Briselu 23. juna viznom liberalizacijom, protiv čega, dodaje, nema ništa.

“Ali samo želim da vidim kako će da obrazlože, da nagrade one koji u dijalogu ništa nisu učinili, koji su zabranili sprovođenje izbora, koji su svakodnevnim incidentima potvrđivali da ne zaslužuju poverenje međunarodne zajednice“, objasnio je on.

Vučić je rekao da je Kosovo jedino mesto gde se odigravao nekakav vojnički sukob, a gde je stopa povratka niža od tri odsto.

„Srbi koji su proterani u manjem procentu od tri su se vratili. Ne postoji slična situacija nigde u svetu. Ali to nikoga ne zaima, nije nikada interesovalo, niti će. Veliki kada naprave grešku nikada neće priznati, već će je braniti do kraja. Oni su iz njihovog ugla bombardujući Srbiju učinili najbolju stvar. Oni taj stav neće promeniti. Nemojte očekivati to od njih. O licemerju da pričam nema pomoći nikome, ali bih najradije iz kože iskočio”, kazao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija nema problem da sarađuje po pitanju nestalih osoba.

“Naše je da pregovaramo, i mi nemamo problem s nestalim osobama, rekao sam da nam pokažu te njihove spiske i mi ćemo ići odmah na ta mesta da proverimo. Ali to tražimo i za nas jer i mi imamo sumnje za mesta za koje mislimo da su u njima Srbi zakopani. To što vi tražite od nas, dajte i nama”, poručio je Vučić.

Istakao je da Srbija zna da moramo da živimo jedni pored drugih i da sarađujemo.

“Ali, što se tiče zadiranja u status države i teritorijalnog integriteta, mi poštujemo međunarodno javno pravo na koje se ceo svet poziva. Teritorijalni integritet je izgleda sada postao naomiljenija sintagma Zapada. Ja sada samo ponavljam, sve ono za šta se zalažete kada je reč o Ukrajini pustite i nas da se zalažemo. Biće interesantno to 23. u Briselu, kada treba da se donesu odluke o Ukrajini, Moldaviji, Zapadnom Balkanu. Prvi put niko živ ne zna šta će da se des”, rekao je on.

 

 

 


Komentari posetilaca