Vučić i Putin o novom gasnom ugovoru
29/05/2022 14:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 318 |
|

RTV Kim, RTS, 29.05.2022. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Ističe da će Srbija imati veoma povoljnu cenu gasa, a ugovor će biti potpisan na tri godine.

Aleksandar Vučić je rekao da je jutros imao dobar razgovor sa ruskim predsednikom i da su govorili o više različitih tema, a da je za Srbiju najvažnije to što si dogovoreni glavni elementi novog gasnog sporazuma, koji će biti potpisan na period od tri godine.

Kaže da su ti elementi veoma povoljni za Srbiju i da će formula koja se do sada koristiti ostati ista, odnosno da će cena biti veoma povoljna.

"Cena za gas biće 100 odsto prema naftnoj formuli, što znači od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, to je cena za 2,2 milijarde kubnih metara gasa, ubedljivo najpovoljnija cena u Evropi, ostaje pitanje cene za dodatne količine od 800 miliona kubnih metara gasa, jer nam je povećana potrošnja", naveo je Vučić.

Nakon razgovora je, kaže, uputio pismo direktoru "Gasproma" Alekseju Mileru, kako bi koliko sutra razgovarali o novim količinama gasa.

"Ako sve realizujemo iz dogovora sa Putinom imaćemo po pitanju snabdevanja gasa sigurnu zimu, a nakon razgovora sa Gaspromom o količinama moći ćemo tačno da kažemo koliko će nas koštati prosečan kubni metar. U ovom trenutku to bi bilo tri puta manje, a zimi će to biti i 10-12 puta manje nego što će plaćati ostali u Evropi", rekao je Vučić tokom obilaska robnih rezervi u Beogradu.

Vučić je rekao da je i Putinu objasnio da su zbog industrijskog napretka Srbiji potrebne veće količine gasa.

Predsednik Srbije je rekao i da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišta gasa u Srbiji. Izrazio je zahvalnost ruskim partnerima na korektnosti.

Predsednici Srbije i Rusije su u novembru prošle godine, prilikom sastanka u Sočiju, postigli dogovor da će cena ruskog gasa za narednih šest meseci biti 270 dolara, odnosno ostati ista, uz isporuku veće količine.

Aktuelni sporazum o isporukama ruskog gasa ističe 31. maja, a Vučić je ranije najavio da će tokom razgovora s Putinom pokrenuti pitanja količina isporuka gasa, kao i njegove cene.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin su telefonom razgovarali u aprilu, kada je Putin čestitao Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.

 

 


Komentari posetilaca