Vučić, Kurti i Lajčak sutra kod Šolca
03/05/2022 11:12|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 319 |
|

KoSSev, Beta, 03.05.2022. - Nemački kancelar Olaf Šolc primiće u sredu u Berlinu specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, na dan kada će se sastati i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a zatim i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Povodom tih sastanaka, portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano je potvrdio da će Lajčak posle sastanka sa Šolcom održati neformalni sastanak sa Kurtijem i Vučićem.

„Nemački kancelar Šolc pozvao je predsednika Vučića i premijera Kurtija u specijalne bilateralne posete Berlinu 4. maja. Na poziv kancelara Šolca, izaslanik Lajčak će takodje otputovati u Berlin da se sastane s kancelarom, a zatim će održati poseban neformalni sastanak i s predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem“, naveo je Stano, javlja Beta.

Ovu vest je još prošle nedelje potvrdila nemačka vlada.

U kosovskim medijima ima više detalja.

Nemački kancelar sastaće se sa Kurtijem u sredu u 15 časova.

Kako je javila Gazeta Express, pozivajući se upravo na potvrdu nemačkog ministarstva, na sastanku će se razgovarati o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji nakon događaja u Ukrajini, regionalnim pitanjima i bilateralnim odnosima Kosova i Nemačke.

Sastanak Šolca i Vučića planiran je za 17.30 istog dana, piše dalje Express, navodeći da će teme razgovora biti rat u Ukrajini, bilateralni odnosi Nemačke i Srbije, ekonomska i regionalna pitanja.

Sastanak sa Šolcom za 4. maj je nedavno potvrdio i Vučić. Kazao je da nema prevelikih očekivanja od ovog sastanka, ali da ipak očekuje da će imati priliku da iznese stav Srbije i da će nemački kancelar želeti to da čuje.

„Da li ćemo mi time da promenimo deo nemačkog stava oko Kosova – nećemo sigurno. Da li ćemo da promenimo deo njihovog stava oko sankcija – sasvim je izvesno da nećemo“, poručio je Vučić.

U večernjim satima planiran je sastanak Miroslava Lajčaka sa kosovskim premijerom i predsednikom Srbije.

Ukoliko se ovaj sastanak održi, biće to prvi susret Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića nakon skoro godinu dana, odnosno od poslednje runde dijaloga na visokom nivou održane jula meseca prošle godine u Briselu.

 

 

 


Komentari posetilaca