Vučićeve mere pred izbore: 10.000 po detetu, veće plate, penzije
08/06/2023 10:20|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 256 |
|

N1, 08.06.2023. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je novu meru – po 10.000 dinara za svako tek rođeno dete do 16. godine starosti. Najavio je i povećanje plata i penzija, kao i pojeftinjenje hleba.

„To dajemo majkama, majke primaju novac na račun, prijavljivanje od 20. avgusta, ako ima troje dece dobiće 30.000 dinara. Ukoliko se samohrani otac stara, on će dobiti novac, ukoliko staratelji oni će dobiti novac“, rekao je Vučić.

Nakon što je predsednik objasnio porast plata u školstvu i delu zdravstva, najavio je povećanja penzija.

„Penzionerima će od 1. oktobra primanja biti povećana za 5,5 odsto, a od 1. januara 14,6 odsto“, najavio je on.

Kumulativno, od prošle godine, to je 44 odsto povećanje penzija, izračunao je predsednik.

„Godine 2012. penzija je bila 204 evra, a u januaru će biti 390 evra. Približavamo se zacrtanom cilju od 450 evra. Ovo je važno za naše penzionere, oni znaju da kod nas nema kašnjenja ni dana. Oni će sa sadašnjih 324 evra prosečne penzije za samo šest meseci imati u proseku 390 evra“, rekao je predsednik i ocenio da je to najveće povećanje u istoriji Srbije.

Postoji problem sa mesom i to će se pitanje u narednim danima rešavati, kazao je predsednik.

„Tajkuni su tražili na svaki način da se drže izuzetno visoke cene, na nivou najviših evropskih. Našim ulaganjem od 3,2 miliona evra, za hleb Sava (koji se najviše proda) spustićemo cenu sa 57 na 54 dinara. Biće niža od oko pet procenata, što nam je važno zbog smanjenja inflacije“, rekao je Vučić.

Dodao je da će moliti MMF da omogući da se ne poveća cena električne energije.

„Važno nam je da to ne utiče na povećanje drugih cena, kako bismo ubrzali smanjenje inflacije“, kazao je on i dodao da će hleb već od petka biti jeftiniji za tri dinara.

Podsetimo, predsednik je ranije rekao da je sada jasno da ćemo imati prevremene parlamentarne izbore.

 

 


Komentari posetilaca