Vulin: Glasati za listu "Srpska"
17/09/2013 23:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1111 |
|


Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin pozvao je danas Srbe da izadju na lokalne izbore na Kosovu i ocenio da bi njihov bojkot mogao da dovede do toga da Srbi izgube Zajednicu srpskih opština. Vulin je sa savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem boravio danas na centralnom Kosovu, gde su obišli nekoliko najugroženijih porodica i razgovarali sa stotinka Srba iz svih krajeva Kosova.
 
Svoju posetu Kosovu ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić započeli su obilaskom kontejnerskog  naselja u Gračanici gde su prisustvovali raspodeli humanitarne pomoći.
 
“Nije rešenje da ljudi žive od socijalne pomoći, rešenje je da se ljudima obezbedi posao, da im se obezbedi mogućnost da sami privređuju, rešenje je da im se vrati imovina”, kazao je tom prilikom Vulin.
 
Vulin i Đurić su zatim o predstojećim lokalnim izborima razgovarali sa stotiank građana koji su u Gračanicu došli  iz svih srpskih sredina južno od Ibra. Na početku debate sa građanima Vulin nije mogao da "sakrije oduševljenje" kad je na stolu ugledao mikrofon Glasa Amerike..
 
“Ja najviše volim Amerikance, meni su Amerikanci sve”, kazao je Vulin.
 
Građane je najviše zanimalo kakva će biti sudbina onih koji su zaposleni u institucijama Republike Srbije na Kosovu nakon lokalnih izbora 3.novembra i da li će Srbija nastaviti da finansira te ljude. Vulin je odogovorio - ako pobede kandidati Građanske inicijative “Srpska” neće se ništa promeniti.
 
“Trećeg novembra ćemo glasati za “srpsku”, a četvrtog novembra ćemo početi da stvaramo “srpsku”. Država Srbija neće umreti 3.novembra. Sve plate i sva davanja koja smo imali ovih godina biće nastavljena”, rekao je Aleksandar Vulin.
 
Građani su izrazili zabrinutost i po pitanju školskog sistema na Kosovu. Medjutim i pored toga što u sporazumu iz Brisela koji su 19. aprila ove godine postigli premijeri Kosova i Srbije piše da će on biti sproveden po zakonima Kosova, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, rekao je da će obrazovni sistem u srpskim sredinama ostati u sistemu Republike Srbije.
 
“Diplome koje će biti izdavane u obrazovnim institucijama Republike Srbije, imaće pečat Republike Srbije”, kazao je Đurić
 
Debati koja je održana u Domu kulture u Gračanici mogli su da prisustvuju samo oni građani koji su bili na spisku koji je je napravljen u Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju u Gračanici.
 
Skupstina AP Kosova i Metohije poziva na bojkot izbora
 
Članovi Skupštine AP Kosova i Metohije koja okuplja odbornike četiri opštine sa severa Kosova, a koju Vlada Srbije ne priznaje, još jednom su uputili poziv za bojkot kosovskih lokalnih izbora, koji su zakazani za 3.novembar. Na ovoj skupštini je za 25. septembar najavljen miting protiv izbora u severnoj Kosovskoj Mitrovici.
 
Na trećoj redovnoj sednici Skupštine Autonomne Pokrajne Kosova i Metohije koja je odrzana u Zvečanu, članovi tog tela ponovili su stav da ne žele da učestvuju na izborima zakazanim za 3.novembar, zato što, kako kažu, ti izbori imaju za cilj da rasformiraju institucije Republike Srbije na Kosovu. Na sednici Skupštine doneta je i odluka o formiranju anti izbornog štaba, a bilo je reči i o anti-kampanji nazvanoj "Od vrata do vrata".
 
“Moramo da idemo od kuće do kuće da objasnimo našim građanima da je izlazak na izbore naša poilitička katastrofa i naš sunovrat. Ako mi ne izađemo na ove izbore biće doveden u pitanje i sam briselski sporazum”, rekao je obraćajući se odbornicima Marko Jakšić poslanik DSS-a u Skupštini Srbije.
 
“Svi treba da uđemo u svaku srpsku kuću i da još jednom do 3. Novembra svakom Srbinu kažemo koje će biti pogubne posledice eventualnog izlaska na izbore”, rekao je bivši predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić.
 
Odbornicima su podeljeni anti-izborni materijal, plakati i nalepnice na kojima piše "nula procenata Tačiju, uceni i izdaji, 100 posto bojkot".
 
IZVOR: Glas Amerike
Foto: Beta 
 

Komentari posetilaca