Vulin: Srbi na severu veruju vlasti u Beogradu
04/06/2013 09:37|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 837 |
|

 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin očekuje da će predstavnici srpskog naroda na severu pokrajine učestvovati u primeni Briselskog sporazuma i ocenjuje da oni imaju veliko poverenje u vlast u Beogradu.
 
- Bićemo uz Srbe na KiM i od njih smo dobili obećanje da će biti uz svoju državu, rekao je Vulin za današnje "Novosti", posle dvodnevnog boravka na Kosovu gde je sa Srbima razgovarao i o primeni Briselskog sporauzma.
 
On je rekao da postoji zabrinutost svih Srba na Kosovu, ali da postoji i rešenost da tu zabrinutost rešavaju sa svojom džavom i vladom, jer imaju veliko poverenje u vlast u Beogradu.
 
 
- U onoj meri u kojoj im ona objasni nepohodnost primene sporazuma, u toj meri će ga i prihvatiti. Očekujem da će Srbi sa severa biti uz svoju vladu koja će dati sve od sebe da radimo u zajedničkom interesu, poručio je Vulin.
 
Upitan da li će Srbi imati pravo na srpsko državljanstvo, lična dokumenta, diplome, Vulin kaže da se ne mogu vezivati lična prava za političku odluku kao što je priznavanje neke države i nekog državljanstva.
 
 
- Dakle, ako je sporazum statusno neutralan znači da će Srbi na Kosmetu moći da nastave da žive sa svojim dokumentima i to je ono na čemu naš pregovarqački tim insitira, istakao je Vulin.
 
Što se tiče diploma, on je ukazao na primere iz Evrope gde na diplomama stoji pečat neke školske ustanove, a ne države i da to pravilo mora i može da važi i za srpske đake i studente na Kosovu. 
 
 
Vulin je precizirao da su ipak radna mesta ključna za opstanak i da zato nijedno radno mesto koje je otvorila Srbija ne sme biti izgubljeno, a da ničija egzistencija ni bezbednost ne mogu biti dovedeni u pitanje.
 
Vulin je, takođe, ocenio i da sve ono što državno rukovodstvo radi u vezi sa sporazumom nije borba za datum za otpočinjanje pregovora sa EU, već da Srbi na Kosovuostanu, opstnu i da ih sutra bude više. 
 
- Bez prisustva Srbije život za naš narod u pokrajini bio bi nemoguć, istakao je vulin.
 
 
Na pitanje može li dogovor sa Prištinom da zapadne u ćorsokak Vulin očekuje da će međunarodna zajednica biti u stanju da obezbedi poštovanje Briselskog sporazuma pogotovo što je jasno da će mnogi u Prištini pokušti da dogovor sruše.
 
Vulin je, upitan da li će i predsednici sa severa Kosova biti smenjeni poput onih južno od Ibra ako nastave da se protive sporazumu rekao da ti predsednici nisu smenjeni zbog političkih stavova, već zato što im je istekao mandat.
 
Izvor: Tanjug 

Komentari posetilaca