Vulin: Zločin koji se ne kazni preti da će se ponoviti
23/07/2013 15:39|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 886 |
|

 
Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Aleksandar Vulin zatražio je da se ponovo otvori istraga o ubistvu 14 srpskih žetelaca iz sela Staro Gracko, upozorivši da zločin koji se ne kazni preti da se ponovi. 
 
Vulin, koji je prisustvovao parastosu u Starom Gracku kod Lipljana povodom 14 godina od ubistva 14 srpskih žetelaca, zatražio je od međunarodne zajednice da ponovo otvori istragu o ovom zločinu i da se ponaša u skladu sa svojim mandatom i preuzme odgovornost. 
 
Vulin je kazao da mu kroz glavu prolazi “Plava grobnica” Milutina Bojića, istakavši da je “ovo je groblje moje braće i 14 godina međunarodna zajednica ne može da kaže ko je ovo groblje napravio”. 
 
- Ovo je groblje braće moje i 14 godina međunarodna zajednica ne može da kaže ko je ogovoran, ko je počinilac, 14 godina je prošlo na groblju braće moje i međunarodna zajednica ne može da kaže da se ovo neće ponoviti, zato što nije otkrila ko je ovo uradio, a svaki zločin koji se ne kazni uvek preti da će se ponoviti, istakao je Vulin.
 
- Kažu mi da Euleks tri godine nije ušao u ovo selo da pita šta se dešava i da ponovi istragu. U ime Vlade Srbije i srpskog naroda u ime svakog čoveka sa planete Zemlje, tražim od međunarodne zajednice i Euleksa, jer je sve u njihovim rukama, da ponovo otvore istragu i da nam brzo kažu istinu ko je napravio groblje braće moje, rekao je Vulin. 
 
On je ponovio da tri godine Euleks nije ušao u ovo selo da pita šta se desilo i da pokuša da pronađe istinu zbog čega nema poverenja i ne može biti poverenja u međunarodnu zajednicu. 
 
Poverenja u međunarodnu zajednicu, rekao je Vulin, ne može biti dok ne bude pokazala da joj je iskreno stalo i dok ne bude prestala da prebrojava žrtve po imenima i nacionalnostima, da ima žrtve prvog i drugog reda, da za jedne pravi sudove a za druge da neće ni istragu da otvori.
 
- Ne može biti poverenja dok se ne otkrije ko je napravio groblje braće moje, 14 godina je prošlo, a 14 žtelaca ne može mirno da počiva zato što ne znamo koje ovo učinio, rekao je direktor Kancelarije za KiM.
 
Prema njegovim rečima, ovo je dokaz da Srbi ne mogu nikada da prepuste svoju sudbinu u bilo čije ruke osim svoje, ni međunarodne zajednice, ni bilo koga drugog. 
 
- Moramo sa obe ruke da držimo svoju sudbinu, da imamo svoju vlast, svog predsednika, svoju policiju i svoje pravosuđe.Kad god to nemamo onda imamo groblja, kad god to nemamo onda imamo etničko čišćenje, kad god to nemamo onda nema ni pravde za nas, dodao je Vulin. 
 
On je zatražio od međunarodne zajednice ponovo pokrene istragu.
 
- Tražim od međunarodne zajednice da ponovo otvori istragu, tražim da bar pokažu da im je stalo da se pokažu da brinu, da bar da pokažu da ne možete prebrojavati leševi po nacionalnostima i da nema žrtava prvog i drugog reda, da za jedne pravite sudove, a od drugih okrećete glavu, kazao je on.
 
Vulin je rekao da predstavnici međunarodne zajednica ne mogu govoriti porodicama pobijenih da je vreme da zaborave. 
 
- Ne mogu da zaborave, Srbija ne zaboravlja, ne mogu da zaborave jer srpski narod ne može da zaboravi, rekao je Vulin. 
 
Direktor Kancelarije za KiM zatražio je od međunarodne zajednice da se ponaša u skladu sa svojim mandatom, da u skladu sa svojom vlašću pokaže i svoju odgovornost. 
 
Izvor: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca