Vulin na proslavi manastirske slave u manastiru kod Prizrena
26/07/2013 14:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 962 |
|

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin prisustvovao je u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena proslavi manastirske slave Sabor svetog arhangela Gavrila.
 
Vulin je poručio da će država Srbija učiniti sve da se život ovde vrati, da crkva i država na Kosovu funkcionišu kao jedno i da među njima nema sukoba i rasprava. 
 
- Država će učiniti sve da crkve obnovi, jer tamo gde ima crkve ima i našeg naroda, rekao je Vulin i naglasio da će biti obnovljen manastirski konak u Sv. Arhangelima gde su obeležavanju manastirske slave prisustvovali Srbi iz Sirinićke Župe, drugih delova Kosova i iz Crne Gore. 
 
Vulin je podsetio da je manastir Sv. Arhangela rušen nekoliko puta u svojoj istoriji, a da se poslednji put to dogodilo 2004. godine, prethodno 1999. godine i “svaki put kada ovde nije bilo Srba”. 
 
- Obnovićemo život, kad se život bude ovde obnovio vratiće se Srbi a države Srbije ovde ima tačno onoliko koliko ima Srba. Ne predajemo se i ne napuštamo ovaj kraj, bez obzira što sada ovde nema Srba u velikom broju i što je Prizren zapusteo što se Srba tiče, rekao je Vulin. 
 
On je naglasio da je ''dovoljan i jedan srpski život da bi država Srbija bila prisutna i da će Srbije u pokrajini biti onoliko koliko se budemo izborili za nju'', i objasnio da je obnova konaka u Arhangelima “borba za Srbiju ovde”. 
 
Liturgiju u manastiru Sv. Arhangela povodom manastirske slave služio je, uz sasluženje sveštenstva eparhije raško-prizrenske, episkop Atanasije koji je u besedi istakao da ovo mesto svedoči da su se naši preci ugledali na najbolje sinove ljudske, stvarajući ova dela koja i dalje postoje.
 
- Ovi sveti monasi i monahinje pokazuju da su se oni ugledali i da se i dalje ugledaju na svoje pretke i pozivaju nas sve ostale da se i mi ugledamo na njih i svoje pretke zato što su oni časni ljudi, rekao je Atanasije. 
 
Manastir Svetih Arhangela je manastirski kompleks koji se nalazi u klisuri reke prizrenske Bistrice, tri kilometara od Prizrena. Manastir Sveti Arhangeli podignut je između 1343. i 1352. godine kao zadužbina cara Dušana i pored ostalih svetih srpskih lavra bio je jedan od najvećih i najznačajnih manastira onog vremena. 
 
Izvor: Tanjug
 

Komentari posetilaca