Za još dva meseca produžen pritvor mladiću uhapšenom u Zvečanu
29/06/2023 12:56|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 225 |
|

KoSSev, 29.06.2023. - Mladiću iz Kosovske Mitrovice koji je uhapšen 29. maja u Zvečanu, kada je izbio sukob Srba sa pripadnicima KFOR-a, produžena je mera pritvora – sada za još dva meseca.

Advokat D. O. Predrag Miljković, potvrdio je za KoSSev da je juče dobio rešenje o produženju pritvora, ali i da je već uložio žalbu Apelacionom sudu.

„Ja ću se boriti za to. Iskreno se nadam da će Apelacioni sud adekvatnije da utvrde uslove kako bi se branio sa slobode“, kazao nam je Miljković.

Ovaj advokat objašnjava da, prema sudu, i dalje postoje uslovi za produžetak pritvora, odnosno – opasnost od bekstva, opasnost od ponavljanja krivičnog dela i da će uticati na svedoke i istragu.

Kaže da je njegov klijent sada fizički dobro, da se oporavio, ali i da ima vidljive ožiljke.

Podsetimo, osim D. O. tog 29. maja u Zvečanu uhapšen je i R. P. Obojici je ubrzo nakon hapšenja određen 30-dnevni pritvor.

R. P. je međutim, prošle nedelje, odnosno nakon 26. dana pritvora, pušten da se brani sa slobode.

Predstavnici Srba na Kosovu još od hapšenja tražili su puštanje R. P i D. O, što je ujedno bio i zahtev koji se mogao čuti na protestima ispred opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku koji traju više od mesec dana, odnosno od nasilnog ulaska specijalnih jedinica Kosovske policije.

Oni tvrdi da su R. P. i D. O. nevini, da su samo mirno protestovali i da tog 29. maja nisu počinli nikavo nasilje.

Ubrzo nakon hapšenja u medijima je objavljeno više video klipova na kojima se vidi kako uoči izbijanja sukoba pripadnici KFOR-a koji su postavili kordon, povlače obojicu iza sebe dok oni sede na asfalt zajedno sa drugim građanima.

Potom je sa istim navodima izašao i zvanični Beograd, ujedno tvrdeći da su obojica pretučena od strane pripadnika Kosovske policije, a pogotovu D. O. Slične optužbe na račun Prištine izneli su i povodom hapšenja Srba sa Severa koja su u međuvremenu usledila.

Srpski oficir za vezu, Dejan Pavićević, nedavno je posetio uhapšene Srbe i sastavio izveštaj, navodeći da su ih „Kurtijevi policajci zverski maltretirali “.

„Vezivali su im ruke plastičnim vezicama, to je toliko stezano da se žale da ne osećaju palac. Imaju modrice, hematome po stomacima. Udarali su ih u predelu jetre, a sve to može da ostavi trajne posledice. A da ne pričamo o tome da su ih psovali, vređali. Znate šta, hapsite nekog i stavljate mu na teret krivično delo rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti i onda mu psujete srpsku majku. To prevazilazi svako licemerje. Za deset godina nisam video ovako nešto. Nivo užasa i svega što su doživeli je nemoguće prepričati. Daj Bože da ti ljudi neće imati trajnih posledica. Pitanje je kako će oni da izleče svoje psihičke traume“.

Ovaj izveštaj je srpski predsednik predstavio visokom predstavniku EU, Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, tokom nedavnog susreta u Briselu, ujedno tvrdeći da ni EULEX-u nije jasno zašto su D. O. i R. P. uhapšeni i u pritvoru.

Vučić se tada nije sastao sa Kurtijem, navodeći da je razgovor sa kosovskim premijerom besmislen dok se ne puste uhapšeni Srbi.

U međuvremenu se oglasio i sam Borelj, navodeći da je zatražio od EULEX-a da sprovede istragu o navodima za samovoljna hapšenja i maltretiranje zatvorenika.

Ujedno, nakon prošlonedeljnog hapšenja N. O. – Srbina u severnom delu Kosovske Mitrovice, kazao je da je uznemiren zbog vansudskih hapšenja Srba sa Kosova.

Prištinski zvaničnici su u međuvremenu demantovali ove tvrdnje, navodeći da se hapšenja vrše u skladu sa zakonom.

Ujedno, kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja nedavno su uputili Borelju dva pisma navodeći da izveštaj Pavićevića o maltretiranju zatvorenika sadrži neistine, da je krajnje jednostran i da „nijedna od njegovih tvrdnji nije validna”.

 

 


Komentari posetilaca