Za opštinu Gračanica „više desetina“, znači devet, a 10 odsto od 35 isto devet?
06/12/2023 13:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 140 |
|

Meija centar Čaglavica, 06.12.2023. - Opština Gračanica poslednjih meseci na „zanimljiv“ način javnosti saopštava podatke o nelegalnoj gradnji na teritoriji opštine Gračanica.

Kroz nekoliko poslednjih javnih istupa, nadležni u ovoj opštini koriste različite termine kad je u pitanju protivzakonita gradnja – „gradilišta bez građevinske dozvole“, „nelegalne gradnje“, „objekti bez građevinske dozvole“.

Najnoviji termin „gradilišta bez građevinske dozvole“, upotrebio je prema pisanju Kim radija direktor Odeljenja inspekcije u opštini Gračanica Aleksandar Kapetanović.

On je za ovaj medij saopštio da je „ukupan broj aktivnih gradilišta na teritoriji opštine Gračanica 35, a da je od toga devet bez građevinske dozvole“.

Međutim,  opština Gračanica je u svom saopštenju za javnost 26.oktobra ove godine navela da su “opštinski organi i stručne službe arhivirale više desetina nelegalnih gradnji na teritoriji naše opštine i procesuirali ih dalje nadležnim organima”.

Portal Kossev preneo je 8.novembra izjavu direktora  Odeljenja inspekcije u opštini Gračanica Aleksandra Kapetanovića da “oko 90% novoizgrađenih objekata na teritoriji opštine Gračanica poseduje građevinsku dozvolu, izdatu od strane Odeljenja za urbanizam i zaštitu životne sredine, dok se preostalih 10% nalaze u inspekcijskoj proceduri”.

„Preostalih 10% nalazi se u inspekcijskoj proceduri, zavisno od vrste prekršaja“, naveo je Kapetanović, bez preciziranja koliko je tačno objekata u pitanju.

Kroz ove navode nadležnih u opštini Gračanica još uvek nije jasno koliko se tačno nelegalnih objekata trenutno gradi na teritoriji opštine Gračanica.

Termin “gradilišta bez građevinske dozvole” koji je u najnovijoj izjavi za Kim radio upotrebio direktor Odeljenja inspekcije Aleksandar Kapetanović, istakavši da se trenutno radi na devet gradilišta bez građevinske dozvole, može na primer da podrazumeva da se na tim gradilištima odvija gradnja  više desetina, više stotina, više hiljada objekata…

Na šta god da se Kapetanovićeva “računica” odnosi ono što je činjenica je da nije u pitanju devet nelegalnih objekata, što je u svom saopštenju od 26.10.2023. godine potvrdila i opština Gračanica koja je navela da su “opštinski organi i stručne službe arhivirale više desetina nelegalnih gradnji na teritoriji opštine i procesuirali ih dalje nadležnim organima”.

Ono što dodatno zbunjuje javnost je i tvrdnja Kapetanovića koju je preneo portal Kossev 8.11.2023. godine da “oko 90% novoizgrađenih objekata na teritoriji opštine Gračanica poseduje građevinsku dozvolu, izdatu od strane Odeljenja za urbanizam i zaštitu životne sredine, dok se preostalih 10% nalaze u inspekcijskoj proceduri”. U ovom slučaju nejasno je od kog ukupnog broja obejakata se 10 odsto gradi nelegalno.  

U cilju razjašnjenja brojnih pitanja koja se odnose na nelegalnu gradnju na teritoriji opštine Gračanica, Medija centar Čaglavica poslao je danas gradonačelnici Gračanice zahtev za intervju u emisiji Slobodno srpski.


Komentari posetilaca