"Zadatak nastavnog osoblja da objasni deci važnost poštovanja anti-kovid mera"
29/03/2021 20:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 866 |
|


Slobodno srpski, 29.03.2021. - Direktorka OŠ "Desanka Maksimović" u Kamenici Jadranka Vasić rekla je u emisiji "Slobodno srpski" da je permanentni zadatak nastavnog osoblja u doba koronavirusa da deci objasni važnost poštovanja epidemijskih mera i ukaže na značaj higijene i zdrave ishrane, jer su zdravo telo i zdrav duh povezani. Ona je kazala da pandemija koronavirusa posebno pogađa navike i potrebe učenika.

"Ako decu shvatamo kao odraslie, oni će ranije i postati zreli ljudi. Deci treba prići razgovorom i sa činjenicom da postoji i da vlada jedan opasan virus, nevidljivi neprijatelj koji napada ljude i čije se stanje završava fatalno. Najbolji način je ohrabriti decu, pogotovo onu malu, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, savetovati ih kako da koriste maske u zatvorenom i otovorenom prostoru, rukavice, šta to za njih znači i kako da štite sami sebe", kazala je Vasićeva.

Ako se pravilno pristupi, deca će poštovati epidemijske mere i umanjiti psihofizičke posledice na njihov razvoj i tokom pandemije.

"Kad ulaze u školu znaju da je tu dežurni nastavnik ili učiteljica koji mere temperaturu, da imaju sredstva za dezinfekciju ruku i onda ulaze u svoju učiniocu. Ne zaboravljaju maske, a ukoliko ih zaborave, znaju da uvek mogu da uzmu iz naše radionice i poštuju sva pravila koja su propisana", rekla je Vasićeva i napomenula da do sada zaraženih učenika nije bilo.

Kako bi se smanjile posledice nužnih epidemijskih mera na nastavni proces, škola u Kamenici je organizovala niz aktivnosti, od obuke nastavnika za korišćenje online platformi, a za decu iz socijalno ugroženih porodica računari su kupljeni sredstvima koji su izdvojili sami nastavnici.

"Naš nastavnički kolektiv pronašao je način pod sloganom `Nađimo način - širimo znanje` i pokrenuli smo akciju na nivou kolektiva gde je svako od nastavnika učestvovao sa 50 evra. Na taj način prikupili smo oko 3.500 evra jer je učestvovalo oko 75 nastavnika u akciji i kupili smo 47 polovnih desktop računara. Bilo je i drugih problema, jer neki učenici nisu imali internet mrežu, pa smo zamolili naše lokalne provajdere koji uvode internet, tako da je određena grupa nastavnika sa mnom odlazila po domaćinstvima i pomagali smo deci da se ti računari priključe na mrežu, da se instalira platforma Tims, da se deca uključe i da na taj način nastava teče nesmetano", objasnila je Vasićeva i naglasila da je posebno izazova bilo kod romske dece koja čine 30 odsto ukupne učeničke populacije u školi, ali je i tu akcija uspešno sprovedena, zahvaljujući dobroj saradnji školskog osoblja i roditelja.

U početku pandemije svuda je bila nestašica zaštitnih maski, pa su se u Osnovonoj školi u Kamenici dosetili i organizovali da ih sami pribave.

"Maske i za jednokratnu upotrebu su bile skupe, pa su naše pomoćne radnice koje rade u šivaćoj radionici sašile preko dve hiljade maski za naše učenike. Njima smo odmah poklonili po jednu, a dan danas imamo rezerve kad oni zaborave ili kada su im potrebne, pa im damo. Delili smo i u drugim osnovnim školama u našoj opštini, prodavnicama i na taj način smo radili i na marketingu škole, ali i želeli da iskreno pomognemo roditeljima da ne brinu ukoliko im deca zaborave maske ili da im finansijski olakšamo", kazala je Jadranka Vasić gostujući u "Slobodno srpski".

 


Komentari posetilaca