Zajednica srpskih opština, faktor stabilnosti na Kosovu
26/09/2014 10:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 967 |
|

Sa debate na temu “Uloga, važnist i uticaj Zajednice srpskih  opština kao deo Briselskog sporazuma, koja je održana u Medija centru u Čaglavici ,  poručeno je da dijalog između Beograda i Prištine nema alternativu i da Zajednica srpskih opština na Kosovu, neže biti poseban entitet, tj. Republika Srpska, ali ni nevladina organizacija, bez ikakvih ovlašćenja. 
Briselski sporazum ima za cilj normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i integraciju severa u okviru političko – pravnog sisitema  Kosova, kao i kreiranje demokratsko-političkog sistema. Međutim, implementacija  sporazuma zahteva aktivnost i uključenost obeju strana. Predsednik Građanske inicijative  “ Srpska”, Vladeta Kostić, kazao je da zbog političke krize u Prištini, trenutno ne postoji institucija koja može da implementira briselske dogovore i da Beograd nema sagovornika, sa kojim može nastavati te pregovore.
“Šta smo mi uradili po pitanju Zajednice srpskih opština? Sve ono što jeste , bilo do nas, mi smo uradili.  Mi smo po Briselskom sporazumu bili dužni da idemo na lokalne izbore u svim opštinama, sa većinski srpskim stanovništvom i išli smo na izbore. Bili smo se obavezali po sporazumu, da konstituišemo opštine na severu, konstituisali smo četiri skupštine na severu i mi smo ono što jeste do nas odradili. Dakle,  mi smo spremni za formiranje Zajednica srpskih opština, ali nam treba sagovornik iz Prištine”, istakao je Kostić. 
Implementacija Briselskog sporazuma zavisi isključivo od volje političara, tj. posebno od volje političke elite na Kosovu,  istakao je na debati Dukagijin Gorani, poltički analitičar iz Prištine i dodao da su do sada političke elite i kosovskih Srba i kosovskih Albanaca, isključivo radile u sopstvenom i stranačkom interesu, a nimalo u interesu građana. 
“Koliko god mi pokušali da se sakrijemo iza tehničkih stvari i sporazuma, implementacije na lokalnom nivou, te  ovo te ono ministarstvo, u principu se ovde radi o političkoj volji, radi se o političkoj volji, o političkoj svesti i političkoj želji da se nešto odradi. Ta politička volja, nastaje od političke elite i da li  postoji politička elita koja ima takvu političku volju i želj? Ja mislim, da kosovske političke elite, uključujući albansku i srpsku, jesu političke elite koje su proizašle iz naročite političke filozofije, koja nema apsolutne veze sa odrađivanjem, implementacijom ili nadgrađivanjem i na neki način realzicijom i razvojem. To su političke elite koje su proizašle iz konzumiranja i industrijalizacije jednog prostog političkog koncepta, a to je etnička politika. 
“Njima nisu važne njihove zajednice, nego su važni oni sami. Problem u našim političkim elitama jeste to, da one dolaze na vlast preko ideje I brige za zajednicu, a na kraju se brinu sami za sebe.” 
Projekat,  pod nazivom “ Podržati otvoreni dijalog i učešće u implementaciji Briselskog sporazuma” , sprovodi neformalna grupa građana, sastavljena od desetoro Srba i desetoro Albanaca, iz političkog i civilnog života Kosova,a projekat je podržan  od  Nacionalnog Demokratskog Instituta i  finasiran od strane Nacionalne zadužbine za demokratuju iz Prištine. 
 
 
 

Komentari posetilaca