Zajednički koncert ansambala „Kolo“ i „Venac“ oduševio publiku u Gračanici
12/06/2023 13:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 313 |
|

Gračanica onlajn, 12.06.2023. - Prvi put posle sedam godina, dva državna ansambla „Kolo“ i „Venac“ zaigrali su oro u prepunoj sali Doma kulture u Gračanici. Uoči celovečernjeg koncerta, rukovodstvo Nacionalnog ansambla Srbije „Kolo“ i Pokrajinskog ansambla sa Kosova i Metohije, „Venac“, Zdravko Ranisavljević i Snežana Jovanović potpisali su Ugovor o saradnji.

Koncert pred gračaničkom publikom započeo je igrama iz Šumadije, gostojućeg ansambla „Kolo“, nakon čega su usledili svadbeni običaji iz Kosovskog Pomoravlja domaćina iz ansambla „Venac“.

Potom su usledile Šopske, Vlaške igre, igre iz Kumanova, Vranja, ali i nezaobilzne Prizrenske igre. Publika je svaki pokret igrača i pevača oba ansambla ispratila gromoglasnim aplauzima.

Direktorka „Venca“ Snežana Jovanović rekla je da se zajednički koncert „Venca“ i „Kola“ organizuje uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

„Izgradnjom međusobnog poverenja i zajedničkim radom na prevazilaženju izazova u scenskom folkloru dva Nacionalna ansambla nastoje da budu primer saradnje u službi kulture. Najveća podrška postoji od našeg resornog Ministarstva kulture koje je nadležno za ansambl „Venac“, jer da te podrške nema, „Venca“ ne bi ni bilo ovde na Kosovu i Metohiji“, navela je ona na konferenciji za medije uoči samog koncerta.

Direktor ansambla „Kolo“ Zdravko Ranisavljević, koji je ujedno i dugogodišnji član umetničkog saveta ansambla „Venac“, istakao je da „Kolo „ ove godine obeležava veliki jubilej, punih 75 godina stvara i deluje kao prvi Nacionalni ansambl Republike Srbije.

„Kao republička ustanova kulture koja predstavlja srpsko nasleđe u polju narodne igre i nasleđe svih građana Republike Srbije na sceni. Ansambl „Venac“ matično osnovan kao Pokrajinski ansambl u godinama iza nas stekao je status ustanove koja se finansira iz republičkog budžeta, što sasvim jasno označava tendenciju našeg državnog vrha, a i Ministarstva kulture da u institucionalnim okvirima brani identitet srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Ranisavljević.

Ispred muzeja pozorišne umetnosti Srbije prisustnima se obratila direktorka ove ustanove Vesna Burojević, navodeći da su balet i folklor povezani, te da to najbolje pokazuje „Ohridska legenda“, delo našeg poznatog kompozitora „Stvena Hristića“. Napomenula je da ove godine takođe i balet slavi jubilej.

„Koliko su povezani balet i folklor vidi se upravo na primeru „Ohridske legende“, najznačajnijeg Nacionalnog baleta koji je komponovao Stevan Hristić pre 90 godina. To je jubilej, 100 godina baleta i 90 godina „Ohridske legende“. Stevan Hristić je bio inspirisan nacionalnom umetnošću, pre svega legendi koja govori o pobedi dobra na zlom, o pobedi ljubavi, o oslobođenju iz ropstva, one osnovne ljudske težnje su ga inspirisale i kompnovao je jedan predivan balet“, rekla je Burojević.

Ispred Privremenog organa grada Prištine, direktorka Narodne bibliotekemu Gračanici Brankica Kostić, pročitala je pismo predsednika ovog Privremenog organa, Novaka Živića.

„Ni mnogo veći gradovi u Srbiji i regionu ne mogu da se pohvale činjenicom da dva državna ansambla nastupe istovremeno na sceni. Mi tu privilegiju večeras imamo. „Venac“ je morao da se iseli iz Prištine nažalost 1999. godine. „Venac“ je doživeo sudbinu svog naroda, pogrom koji je doživeo i narod i crkva i sve institucije. Sada su u Gračanici u zgradi Doma kulture koju smo mogli da im obezbedimo, da bi mogli da rade i da čuvaju našu srpsku kulturu na Kosovu i Metohiji“, navedeno je u pismu.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić istakla je da je ovo veliki dan za kulturu i tradiciju u Gračanici.

„Uverena sam da će ovaj dan ostati zapisan u istoriji srpskog folklora“, rekla je ona, dodajući da je nakon ratnih dešavanja ansambl „Venac“ pronašao svoje mesto u srpskoj Gračanici.

Sledeći zajednički koncert dva državna ansambla održaće se 1. jula u MTS dvorani u Beogradu.

Pokrovitelj koncerta je Ministarstvo kulture vlade Republike Srbije.


Komentari posetilaca