Žalba gradonačelnici na zloupotrebe. Opština: Anonimni dokument
17/05/2023 10:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 227 |
|

Medija centar Čaglavica, 17.05.2023. - Pojedini građani Čaglavice, Lapljeg Sela i Preoca uputili su žalbu gradonačelnici Gračanice Ljiljani Šubarić tvrdeći da ni jedna javna usluga za koju plaćaju porez ne ispunjava ni minimalne standarde.

Medija centar Čaglavica došao je do teksta žalbe koju je više desetina građana 20.04.2023. godine uputilo gradonačelnici Gračanice Ljiljani Šubarić,  većini direktora opštinskih odeljenja, kao i generalnoj revizorki Kosova Vljori Spanci.

U tekstu žalbe se između ostalog navodi i da je Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture odbilo predlog Razvojnog i urbanističkog plana opštine Gračanica za period od 2023-2030. godine, jer je tender za izradu tog plana “dodeljen nestručnoj i neovlašćenoj kompaniji”.

Potpisnici žalbe ističu i da na osnovu njihovih informacija postoji drastična zloupotreba opštinskog budžeta. Oni su naveli i pojedine primere i pozvali gradonačelnicu Gračanice Ljiljanu Šubarić da o svemu obavesti tužilaštvo koje bi istražilo eventualne zloupotrebe budžeta.

Povodom navoda u žalbi, čiji tekst u nastavku objavljujemo u celosti, Medija centar se obratio gradonačelnici Gračanice za komentar i pitanjem da li je i šta preduzela povodom tih navoda. Međutim, iz informativne službe opštine Gračanica Medija centru je stigao odgovor sledeće sadržine:

“Mi smo kao institucija dobili anonimni dokument, relativno uvredljive prirode sa nepriličnim opisima, sa brojnim neosnovanim špekulacijama bez ikakvih relevantnih navoda. Kao takav ovaj dokument je na opštinskom kolegijumu direktora svih odeljenja opštine Gračanica, odbijen kao neosnovan i potencijalno politički motivisan”.

U nastavku je tekst žalbe koja je prema tvrdnjama opštine Gračanica “anonimni document”, koji je inače opština primila i zavela pod rednim brojem  1696/23,  dana 20.04.2023. godine, a koji je potpisalo nekoliko desetina građana.

Pored potpisa građana u žalbi se nalaze i njihova imena i prezimena, kao i njihovi lični brojevi. Zbog zaštite ličnih podataka Medija centar  neće objaviti potpise, imena i lične brojeve građana.

Poštovana gospođo predsednice,

Prema informacijama i stvarnom stanju sa kojim se suočavamo u našoj Opštini, odnosno na pojedinim lokacijama, sagledavajući kvalitet radova, došli smo do zaključka da se godinama naši porezi zloupotrebljavaju na nepravedan i drastičan način.

Cene usluga i kvalitet rada u celini se uopšte ne poklapaju. Nijedna javna usluga za koju plaćamo porez ne ispunjava ni minimalne standarde. Putevi su veoma lošeg kvaliteta i za vrlo kratko vreme su oštećeni.

Kanalizacija je u pojedinim delovima neupotrebljiva, u mnogim krajevima je i rasveta nefunkcionalna. Održavanje parkova i njihova čistoća je takođe nezadovoljavajuća i nije na odgovarajućem nivou.

Na osnovu naših informacija šef administracije sa pojedinim  preduzećima i pojedincima drastično zloupotrebljava opštinski budžet kao u datim primerima:

  • Čišćenje ulica opštine gde se govori o budžetu od 1,8 miliona evra, poslednje dve godine vidimo da se ulice ne čiste, da su preplavljene đubretom.
  • Privatnu firmu su napravili Igor Aritonović i još jedan funkcioner opštine Dejan Mitrović za odnošenje i reciklažu ambalaže sredstvima i novcem iz budžeta Opštine za lični interes.
  • Povodom izrade Razvojnog i urbanističkog plana opštine Gračanica za period 2023-2030.godine, tender je dodeljen neovlašćenoj i nestručnoj firmi. Isti plan je Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture odbilo i usprotivilo se istom  kao nekompetentan i nestručan. Dok je enormna uplata za firmu u pitanju  izvršena po nalogu Igora Aritonovića.
  • Mnogi tenderi se neredovno dodeljuju pojedinim kompanijama direktno povezanim sa Igorom Aritonovićem i Arbenom Jetulahuom i godinama organizovano zloupotrebljavaju budžet opštine. Kompanije u vlasništvu  Arbena Jetulahua i Dauta Retkocerija kao što su ABC, Abc, Evropa, Dekor itd.
  • Mnogi poslovi su dati ovim firmama i bez tenderskih procedura.

Hitno tražimo da se preduzmu mere i u javnoj raspravi koju tražimo, da nam se predoči koliko je novca uzeto od naših poreza i kako troše budžet Opštine dotične kompanije.

Sve dok se naši porezi drastično zloupotrebljavaju u opštini Gračanica, Direkcija za opštinske usluge nije ulagala u lokacije na kojima živi albanska manjina. Najteži slučajevi su selo Čaglavica, odnosno glavni put koji povezuje glavni put  Uroševc – Gnjilane koji je u lošem stanju. U ovoj oblasti ne postoji ni jedna javna škola i ni jedno obdanište na albanskom jeziku.

Porezi se naplaćuju od građana i oni su osnova punjenja budžeta, ali Opština nije izgradila nijednu školu, obdanište, Dom zdravlja i nije izdvojila nijedno mesto za verske objekte.

Hitno zahtevamo  da se ovom situacijom vi lično pozabavite na osnovu pravne nadležnosti koju imate vi i direktori Opštine kojom upravljate, da hitno zaustavite ove zloupotrebe preduzimanjem mera za zaustavljanje zloupotreba  i slučaj za navedene osobe uputite tužilaštvu, da bi se istražila zloupotreba svakog dela budžeta.

S poštovanjem

Dole potpisani u priloženoj žalbi.

 

 


Komentari posetilaca