Zasedao opštinski Krizni štab, u poslednja 24 sata četvoro zaraženih
11/02/2022 13:55|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 280 |
|

Opština Gračanica, 11.02.2022. - Krizni štab opštine Gračanica održao je sastanak na kojem je razmatrana trenutna epidemiološka situacija na teritoriji opštine u vezi sa virusom Kovid-19, sa akcentom na sprovođenje propisanih antikovid mera i obavezne samoizolacije (karantina).

Sednicom je rukovodila predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarića, a prisutni su bili direktori zdravstvenih ustanova sa teritorije opštine Gračanica, predstavnici Policijske stanice u Gračanici, direktori opštinskih odeljenja inspekcije i zdravstva i ostali članovi Kriznog štaba.

Konstatovano je da se aktuelne mere uglavnom sprovode i poštuju, a pojašnjene su mere koje se odnose na samoizolaciju tj. karantin.

Aktuelnim merama predviđeno je da osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa osobom koja je pozitivno testirana na korona virus moraju da provedu 10 dana u karantinu. Izuzetak su lica koja ispunjavaju jedan od navedenih uslova: lica starija od 18 godina koja su vakcinisana sa tri doze, lica od 12-17 godina koja su vakcinisana sa dve doze, građani bilo kog uzrasta koji imaju pozitivan rezultat ne stariji od 90 dana i koji su vakcinisani sa dve doze, kao i nevakcinisani građani koji su imali pozitivan rezultat ne stariji od 90 dana.

Nakon pozitivnog testiranja obavezna je samoizolacija u trajanju od 10 dana. Samoizolacija se može smanjiti na sedam dana ako lice dostavi dva negativna PCR testa ili dva brza testa, koja moraju biti urađena šestog i sedmog dana u razmaku od 24 sata o sopstvenom trošku.

Za zdravstvene radnike samoizolacija se može skratiti na 5 dana ako lice dostavi jedan negativan PCR test ili brzi test.

Aktuelne mere možete pogledati ovde.

Krizni štab još jednom je uputio apel svim građanima na savesno ponašanje i obavezno pridržavanje i poštovanje preporučenih antikovid mera.

Krizni štab je saopštio da su četiri osobe obolele od korona virusa u protekla 24 sata.

Kako je saopšteno, testirano je 20 osoba, a četiri lica dobila su pozitivan test na Kovid 19.

Na hospitalizaciji je 17 pacijenata.

 

 


Komentari posetilaca