Zaustavljeni radovi na gradnji puta kroz staro groblje u Mitrovici
25/10/2023 14:11|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 573 |
|

Kim, 25.10.2023. - Radovi na prokopavanju puta kroz staro groblje u Severnoj Mitrovici su zaustavljeni, a na ulazu postavljena traka. Ispred su pripadnici Kosovske policije. Jutros je grupa građana podnela krivičnu prijavu zbog skrnavljenja groblja.

Gradnja puta koji bi vodio do albanskih povratničkih kuća, a koji je započet kroz staro pravoslavno groblje je zaustavljena nakon što je jutros grupa od dvadesetak građana podnela krivičnu prijavu u stanici policije. Bivši sudija Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Nikola Kabašić podneo je prijavu u ime građana.

„Tragom vesti od juče, koju sam baš na vašoj radio stranici pročitao i čuo od nekih prijatelja, da se prekopava naše staro groblje koje se nalazi u Severnoj Mitrovici. To je jedan od naših spomenika, našeg postojanja ovde. Pošto su izostale reakcije javnih poslanika, političkih stranaka, aktivista, nevladinog sektora, rešio sam da uradim nešto kao pojedinac, da pokažem da se ne mirimo sa takvom situacijom. To je samo jedna granica ljudskosti između nas, hoćemo li živeti kao civilizovani ljudi, dostojanstveni, ili cemo živeti kao ponizni robovi. Jutros sam otišao u policijsku stanicu, pridružilo mi se još nekih dvadesetak građana Kosovske Mitrovice i podneo sam krivičnu prijavu za krivično delo ’raskopavanje groboda i leševa’ iz člana 413 i po zakonu Kosova. Oni su mi izdali zapisnik, poslali su policijske patrole i forenzičke ekipe da prikupe informacije i dokaze. Očekujem da se ovo ne zataška i da se ne završi na ovome“, kaže Kabašić za Radio Kim.

On očekuje da će se pokrenuti istraga i da će se utvrditi ko su finansijeri, izvođači radova i naručioci posla.

„Grobovi su jasno obeleženi, ne možete reći da je došlo do zabune ili da nisu znali. Ima preko tridesetak nadgrobnih spomenika i imaju kulturno-istorijsku vrednost, to nisu samo obični nadgrobni spomenici nego kulturno nasleđe ovog naroda i grada i to treba da se čuva“, rekao je Kabašić.

On je na ovo skrnavljenje upozorio i međunarodnu zajednicu.  

„Ovo ne sme da se zataška, ja sam u kontaktu sa međunarodnim organizacijama i sa međunarodnim predsedništvom velikih država. Ja ću insistirati na ovome, da se istražuje i da odgovorni budu kažnjeni. Mora da se prekine sa radovima, ovo područje je pod posedom zaštite, da se vrati u predstojeće stanje. Od crkve očekujem da organizuje neku vrstu opela i da se te kosti ponovo sahrane, kao i ostaci koji su ostali od tih pokojnika i preminulih ljudi koje su oni tako bezdušno raskopali, divljački. Da budu vraćene uz crkveni obred i da građani ponovo odaju pijetet našim umrlima“, istakao je sudija Kabašić.

Iz Opštine Severna Mitrovica kažu da put gradi kompanija koju je angažovalo kosovsko Ministarstvo za infrastrikturu.

„Kompanija koja je uzela tender od Ministarstva infrastrukture, napravili su jednu grešku. Jutros, mi kao opština, i naš direktor inspekcije odmah je bio na radnom mestu i stopirao je sve radove dok ne dobijemo detaljnije informacije“, rekao je aktuelni gradonačelnik Erden Atić za Radio Kim.

On je kazao da će lokalne vlasti, nakon što se utvrdi stanje, uraditi sve kako bi se popravila načinjena šteta.

„Nadam se da kompanija nije napravila neku veliku štetu. Ne mogu u ovom trenutku nešto detaljnije da kažem, ali se nadam da nije velika šteta koju ne možemo da popravimo. Mi, kao opština, potrudićemo se da popravimo sve ono što je pokvareno. Žao mi je zbog toga što se desilo, ali videćemo da sve vratimo kao što je bilo pre“, rekao je Atić.

Lokacija na kojoj se gradi put pripada SPC, a groblje se prostire na oko 30 ari. Iz Crkve se još uvek nisu oglasili povodom ovog slučaja.


Komentari posetilaca