Završen sastanak delagacije Beograda i posrednika EU u dijalogu sa Prištinom
22/02/2022 18:41|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 261 |
|

RTV KIM, RTS, 22.02.2022. - U Briselu je završen sastanak delagacije Beograda i posrednika EU u dijalogu sa Prištinom, Miroslavom Lajčakom. Glavni pregovarač srpske strane Petar Petković je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, kako je dogovoreno u Briselu pre skoro devet godina.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak održao je odvojene sastanke sa predstavnicima delegacija Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

"Intenzivna diskusija sa dvojicom šefova pregovarača Besnikom Bisljimijem i Petrom Petkovićem po brojnim konkretnim temama danas u Briselu", napisao je Lajčak na svom Tviter profilu.

Petar Petković je na početku sastanka sa Lajčakom insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, kako je dogovoreno u Briselu pre skoro devet godina.

Naglasio je da je formiranje ZSO od ključne važnosti za normalizaciju odnosa kao i bezbednost Srba na prostoru KiM.

Petković je posrednicima EU ukazao i na činjenicu o povećanim broju incidenata nad Srbima na KiM.

Današnja runda dijaloga Beograda i Prištine, koja se održava nakon tri i po meseca pauze, nastaviće se i u kasnim popodnevnim satima u Briselu.

Tokom sastanka sa EU posrednicima u dijalogu razmatraju se i teme energetike, a delegacija Beograda insistira na tome da srpske kompanije u skladu sa sporazumom dobiju neophodne licence za snabdevanje električnom energijom, što je uslov za stabilno i bezbedno snabdevanje električnom energijom severa Kosova i Metohije.

Na sastanku je razmatrana tema nestalih na kojoj Beograd insistira kao jednom od ključnih civilizacijskih pitanja, navodi izvor iz srpske delegacije.

 

 

 


Komentari posetilaca