Završen “Rouz-Rot seminar Parlamentarne skupštine NATO-a” u Prištini
10/10/2022 16:09|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 580 |
|

 

Medija centar Čaglavica, 10.10.2022. - U Prištini  je danas završen 102. “Rouz-Rot seminar Parlamentarne skupštine NATO-a”. Na ovom događaju koji je trajao tri dana  učestvovali su najviši kosovski zvaničnici, kao i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija i institucija.

Tokom trodnevnog 102. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO-a  učesnici su razgovarali o perspektivi evropskih integracija Kosova i dosadašnjem napretku, ekonomskoj situaciji u regionu nakon Kovida 19, ulozi mladih u izgradnji stabilnih društava, bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, političkim i sigurnosnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini kao i implikacijama rata u Ukrajini i uticaja Rusije na Zapadni Balkan. Danas, poslednjeg dana ovog seminara razgovaralo se o doprinosu žena regionalnom miru i sigurnosti, njihovom političkom učešću na Kosovu, vladavini prava i borbi protiv korupcije.  

Ministarka pravde Aljbujena Hadžiu rekla je da je jedan od glavnih prioriteta Vlade Kosova sprovođenje reformi u pravosuđu i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.  

“Naš cilj kao vlade jeste da vratimo poverenje građana u pravosudne institucije, iz tog razloga naša zalaganja su usredsređena na to da Kosovo ima nezavisno pravosuđe koje je funkcionalno efikasno. Pokrenuli smo niz reformi kako bi svaki sudija i tižilac bio vođen principima profesionalnosti, nezavisnosti i ličnog integriteta”, kazala je Aljbuljena Hadžiu.

O doprinosu žena regionalnom miru i učešću u političkom životu Kosova  govorile su predstavnice Kosovskih bezbednosnih snaga  i UN Women-a na Kosovu.

Generalna inspektorka Kosovskih bezbednosnih snaga Irfete Spahiu rekla je da u oružanim snagama neophodno prisustvo žena i navela da Kosovske bezbednosne snage broje nešto više od 11 odsto žena.

“Kosovske bezbednosne snage pokušavaju da osnaže ulogu žena u svim jedinicama. Seminari i razne vrste obuka organizuju se u KBS-u,  žene aktivno učestvuju u svim jedinicama i na nivoima odlučivanja. Imamo žene koje su dugo u vojsci i imaju sve vrste činova. Imamo uspešne vojnike, komandujuće oficire, čak i žene oficire koje su diplomirale na različitim akademijama u raznim zemljama”, rekla je Irfete Spahiu.

Govoreći o zastupljenosti žena na rukovodećim mestima u institucijama Kosova direktorka organizacije UN Women na Kosovu Vljora Tuzi Nuši rekla je da je neophodno njihovo veće angažovanje.

“Kad pričamo o lokalnoj samoupravi još uvek moramo mnogo toga da uradimo. Imamo premalo žena gadonačelnica i treba da pozovemo devojke u svim oblastima da podignu svoj glas i postanu deo procesa odlučivanja. Uverena sam da je potrebna zajednička posvećenost da promenimo takvu ralnost, da unapredimo implemetaciju agende za žene, mir i bezbednost jer  verujemo da rodno inkluzivne mirovne aktivnosti obavezno obuhvataju direktno učešće žena u mirovnim procesima za ostvarenje dugoročnih mirovnih sporazuma”, rekla je Vljora Tuzi Nuši.

Trodnevni, 102. Rouz-Rot seminar Parlamentarne skupštine NATO-a na temu „Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana: produženi izazovi, nove realnosti i buduće perspektive“ organizovala je Skupština Kosova, uz podršku Vlade Švajcarske i Ženevskog centra za upravljanje sektorom bezbednosti (DCAF).

 

 

 


Komentari posetilaca