Završeno polaganje male mature
20/06/2019 16:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 594 |
|

RTK2, 20.06.2019. - U osnovnim školama koje rade po srpskom sistemu obrazovanja danas je završeno polaganje maturskog ispita. Oko 1500 svršenih osnovaca čekaće konačnu rang listu posle koje će moći da se upiše u srednju školu. Najviše interesovanja za medicinsku školu i gimnaziju.

Polaganjem testa iz matematike osmaci završavaju polaganje maturskog ispita, koji je obavezan za sve svršene osnovce. Načelnica školske uprave Jasmina Dedić kaže da je na Kosovu ovaj ispit polagalo 1500 učenika koji nastavu pohađaju po sistemu prosvete Srbije i napominje da je polaganje proteklo bez neregularnosti.

“Polaganje završnog ispita je proteklo dobro u svim školama na teritoriji Kosova. Oko 1.500 osmaka je polagalo završni ispit. Najviše interesovanja je uglavnom za Medicinske škole, ali i za Gimnazije, slično je bilo i prošle godine. Ove godine nije bilo nikakvih nepravilnosti. Učenici imaju pravo da podnesu žalbu u školi, u subotu, a Okružnoj komisiji dva dana kasnije, odnosno u ponedeljak”, zaključila je Jasmina Dedić.

I polaganje testa iz matematike u Lapljem Selu proteklo bez nepravilnosti.

“Na teritoriji opštine Gračanica je četiri punkta. Jedan punk je ovde u Lapljem Selu i ovde polažu dve škole, naši maturanti iz Osnovne škole ‘’Miladin Mitić’’ i osnovna škola iz Ugljara. Ukupno 54 maturanata je polagalo kod nas. Profesori koje su škole odredile kao dežurne nastavnike, zatim supervizori iz Ekonomsko- trgovinske škole, ja kao predsednik komisije zajedno sa sekretarom i pedagogom škole i sa pedagogom i sekretarom škole iz Ugljara, na najbolji mogući način smo držali situaciju pod kontrolom. Deca imaju pozitivnu tremu, što je na neki način normalno za polaganje ovakvog testa. Nikakvih neprijatnosti, nikakvih žalbi nije bilo u prethodna dva dana, nadam se da će i današnji dan proteći kako treba”, rekao je Ljubiša Karadžić, direktor osnovne škole Miladin Mitić u Lapljem Selu.

Učenici iz Lapljeg Sela smatraju da je test iz matematike bio teži od kombinovanog i testa iz srpskog jezika.

Najteži deo je završen, a svršenim osnovcima predstoji iščekivanje konačne liste koja će biti objavljena do kraja ovog meseca, nakon čega će uslediti upis u srednje škole.

 


Komentari posetilaca