Završeno prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika i u Zubinom Potoku
22/01/2024 10:18|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 340 |
|

KoSSev, Koha, 22.01.2024. - Završen je proces potpisivanja peticije za smenu gradonačelnika Zubinog Potoka, potvrdio je za prištinsku Kohu, jedan od članova inicijativne grupe, Srđan Vučinić.

Proces prikupljanja potpisa u Zubinom Potoku započet je u petak.

Pre nego da se pređe na glasanje za smenu aktuelnog gradonačelnika, Izmira Zećirija, bilo je neophodno da peticiju podrži 10 odsto birača, u ovom slučaju 1.347 osoba sa pravom glasa.

„Da, gotovo je. Imamo više od potrebnog broja potpisa“, rekao je Vučinić, prenosi Koha.

Osim u Zubinom Potoku, proces prikupljanja potpisa za smenu gradonačelnika ove nedelje je realizovan i u ostalim opštinama na Severu Kosova.

U Leposaviću i severnom delu Kosovske Mitrovice sa krenulo još u utorak, te je dovoljan broj glasova u gradu na Ibru prikupljen već u petak, a u najsevernijoj opštini dan kasnije.

U ostalim opštinama se sa prikupljanjem potpisa započelo tek u petak, dok je u Zubinom Potoku proces danas završen, prema nezvaničnim saznanjima KoSSev-a, peticija za smenu gradonačelnika Zvečana je još sinoć dobila dovoljnu podršku građana.

Peticije će, pretpostavlja se, biti predate predsedavajućima skupština opština u toku ove nedelje, ako ne već danas, kada i ističe rok za podnošenje u Mitrovici, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Nakon predaje, predsedavajući skupštine ima rok od tri dana da peticiju prosledi Centralnoj izbornoj komisiji, koja je potom proverava i razmatra.

Naredni predviđeni korak je organizovanje referenduma za glasanje za smenu gradonačelnika koji mora da podrži 50 odsto plus 1 birač.


Komentari posetilaca