Zbog pirotehnike se praznici lako pretvore u noćnu moru
28/12/2021 16:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 318 |
|

RTV KIM,  28.12.2021. - Upotreba novogodišnje pirotehnike na Kosovu je zvanično dozvoljena od 26. decembra do 2. januara. Uprkos uredbi kosovskog MUP-a, čini se da nema previše kontrole prodaje, a ni upotrebe, pa se lako uočava da se petardama najčešće "igraju" deca. Lekari kažu da posledice takve zabave mogu biti dugoročne i kobne. Za kućne ljubimce i njihove vlasnike praznici su noćna mora.

 

Petarde kao roba široke potrošnje

U srpskim sredinama na centralnom Kosovu nema specijalizovanih radnji za prodaju pirotehnike. Ona dostupna u većini prodavnica robe široke potrošnje, a prodavci, čini se, ne vode previše računa o tome kome je prodaju. Zbog toga, ali i neposedovanja potrebnih sertifikata, nisu bili rasploženi da se pojave pred kamerom. U ETC-u u Gračanici gde ima najviše pirotehničkih proizvoda, našoj ekipi nije dozvoljeno snimanje, a "zamoljeni su" i da napuste objekat. Oni koji ne prodaju, voljni su da govore.

“Ne prodajemo petarde. Prodaja nije zabranjena zakonom, ali je potrebna dozvola onima koji mogu da je prodaju”, kazao je za RTV Kim vlasnik marketa “Anđela” u Lapljem Selu Bojan Rajković.

Na ulicama Gračanice i okolnih sela je primetno da najčešće deca bacaju petarde. Pred uvođenja zabrane od strane MUP-a Kosova, ova vrsta pirotehničkih sredstava se najviše koristila u školskim dvorištima i oko njih. U OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici je, kako saznajemo, reagovala i policija.

Međutim, komandir lokalne Policijske stanice Bratislav Trajković je novinarki RTV Kim kazao da daje odgovore "samo na ozbiljna pitanja", a iz Odeljenja inspekcije pri Opštini Gračanica nisu odgovarali na naše pozive.

Građani protiv

Građani sa kojima smo razgovarali, međutim, smatraju da je ovo pitanje vrlo ozbiljno. Nadležnima, pre svega policiji, poručuju da moraju da sprovedu ozbiljniju kontrolu prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava. Ima I onih koji smatraju da prodaju pirotehnike treba zakonom zabraniti.

“Mislim da bi trebalo zabraniti prodaju pirotehničkih sredstava i da deca njima nemaju pristup. Često čujemo da može biti i fatalnih ishoda za decu koja ih upotrebljavaju”, kazala je Suzana Mitrović.

“Da se ja pitam, uveo bi zakon da se pirotehnička sredstva ne koriste, nadležni organi treba o tome da odlučuju”, naveo je Milan Mitrović.

“Pirotehnička sredstva loše utiču na decu, time im dajemo slobodu da mogu da rade loše stvari. Petarde ne koriste samo deca, već iz odrasli, zbog nekog zadovoljstva. Ja sam iskreno protiv toga”, rekao je Dušan Petrović.

Polovina povređenih deca

O nepravilnoj upotrebi pirotehnike i posledicama bili su spremni da govore lekari. Ona može izazvati velike i trajne povrede, kazala je za RTV Kim načelnica Hitne pomoći u Lapljem Selu dr Marina Madić.

“Svake godine, tokom novogodišnjih i božićnih praznika se desi veliki broj lakših ili težih povreda usled neadekvatne primene pirotehničkih sredstava, naročito vatrometa i petardi. Zabrinjavajuće je da su 50 odsto povređenih deca do 16 godina. Najčešće povrede koje nastaju neadekvatnom upotrebom pirotehničkih sredstava su opekotine. Amputacija prstiju, trajno oštećenje sluha i vida su neke od najtežih povreda koje se mogu zadobiti usled neadekvatne primene pirotehničkih sredstava”, rekla je ona.

Pirotehnika ugrožava i životinje

Petarde i vatromet ne ugrožavaju samo ljude, već i životinje. Kućni ljubimci su posebno osetljivi na prasak, a praznični dani se za vlasnike pasa i drugih životinja lako pretvaraju u noćnu moru.

“Najviše su ugrožene ulične životinje. Takođe, psi koje držimo po stanovima imaju isti problem. Svakodnevno pričamo među sobom kako svojim ljubimcima moramo da dajemo bensedine da bi preživeli ovaj period”, rekla je Dajana Gočmanac iz udruženja za zaštitu pasa “Šapa” iz Severne Mitrovice.

“Uplaše se i ljudi, a ne samo kerovi. Pas koga trenutno imam, on traži da ga odmah uzmem i jako loše utiče na njih. Mogu da dožive stres i infarkt. Imam i mačke, i one se boje”, kazala je Marina Savić.

“Pirotehnička sredstva utiču loše na životinje, stvaraju im srčane probleme, strah, dolazi čak i do umiranja životinja”, smatra Tamara Jovanović.

“Imam psa, u pitanju je crni labrador. Kada krene pucnjava, to je trauma za njega, on počne da trči kao bez glave, da tako kažem. Toliko je uzrujan, da se jednom desilo da mi je pobegao”, rekla je Sandra Cvetković.

Iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova je apelovano na građane da budu oprezni i naglašeno da su roditelji odgovorni za decu koja koriste pirotehniku. Poručeno je i da se predstojeći praznici slave srcem, a ne oružjem.

 


Komentari posetilaca