Žbogar povodom debate o Eulex-u: Odluke na zajedničkim procenama
25/07/2013 23:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 914 |
|

Samuel Žbogar, šef Kancelarije Evropske unije i Specijalni predstavnik EU na Kosovu, pratio je danas sa velikim interesovanjem skupštinsku raspravu o mandatu EULEX-a. Evropska unija pozdravlja svaku demokratsku raspravu u Skupštini Kosova i primila je k znanju današnju raspravu o dostignućima i budućem mandatu EULEX-a, saopštila je Kancelarija EU u Prištini. 
 
- Države članice EU su odgovorile na molbu Kosova i složile se da uspostave Misiju Evropske unije za vladavinu prava koja će pomoći i ojačati vladavinu prava, podržati funkcionisanje demokratije, kao i pomoći Kosovu u evropskim procesima. 
U tom smo partnerstvu zajedno prošli dug put. Policija Kosova je postigla konkretne rezultate u suzbijanju organizovanog kriminala, a carina Kosova nezavisno sprovodi obaveze na prelazima. Svi smo posvećeni izgradnji nezavisnog sudstva sposobnog da preuzme najteže predmete, a smanjenje kolona na Merdarama dokaz je uspeha integrisanog upravljanja granicama/administrativnim prelazima. Kosovo će uskoro započeti pregovore o SSP-u i zajedno razgovaramo o nacrtu vizne liberalizacije, rekao je Žbogar, a navedeno je u saopštenju. 
 
-Takav napredak mora da se nastavi, i zato će EU i dalje da diskutuje o razvoju podrške kosovskim partnerima. Kao što su se Kosovo i EU dogovorili u razmeni pisama o EULEX-u ratifikovanoj u Skupštini septembra prošle godine, potrebno je da svoje odluke zasnujemo na zajedničkim procenama kako pređenog tako i preostalog puta. To je najbolji način da se osigura ireverzibilnost partnerstva između EU i Kosova,kazao je Žbogar, a saopštava kancelarija EU u Prištini.
 
Izvor: Kancelarija EU, New press

Komentari posetilaca