Žensko preduzetništvo – od hobija do biznisa
30/06/2022 15:52|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 659 |
|

Medija centar Čaglavica, 30.6.2022. - Tridesetak nezaposlenih žena iz gotovo svih nevećinskih zajednica na Kosovu proteklih deset meseci učestvovalo je u projektu “Efikasna proizvodnja rukotvorina – žene to mogu” gde su imale priliku da nauče kako da svoje rukotvorine predstave na domaćem i regionalnom tržištu. Danas su predstavljeni rezultati projekta, uručeni sertifikati učesnicama, a održan je i sajam rukotvorina.

“Projekat je osmišljen da bi pomogao ženama da imaju što bolje proizvode i da te svoje proizvode što bolje upakuju da bi imale veće tržište. Drugo, zbog cele situacije koja je vladala kod nas, korona i sve ono što nas je sprečavalo da se pojavimo na tržištu, onda smo smatrali da je neophodno da žene nauče digitalni marketing i da sve svoje proizvode putem društvenih mreža, interneta prezentuju i plasiraju”, rekla je Gordana Đorić.

Projekat „Efikasna proizvodnja rukotovorina – žene to mogu“ okupio je tridesetak nezaposlenih žena iz srpske, goranske, bošnjačke i romske zajednice. 

“Ovo je nešto što treba ne samo kao ekonomska dobit, to je ono što treba svakom biću da se oseća vrednim, a definitivno ova druženja, poznanstva i vreme sa različitim ženama to može da nadoknadi, tako da je ovo od velikog značaja po meni”, rekla je Gordana Toskić iz srpske zajednice.  

“Ovaj projekat je doneo mnogo prednosti, povezale smo se međusobno, naučile smo o digitalnom marketingu, razmenile iskustva kako se radi, šta se radi, kako se prodaje, kako je bolje da se plasira roba i drugo”, rekla je Kimeta Šok iz goranske zajednice.

U toku je i izrada digitalnog kataloga “Duša Kosova” koji će prema rečima Ivane Vujović iz Udurženja poslovnih žena “Avenija” svim ženama koje se bave izradom rukotvorina i drugih proizvoda u velikoj meri pomoći da predstave svoje proizvode potencijalnim kupcima. 

“U tom katalogu biće predstavljeno sve što su žene radile za vreme našeg projekta, žene koje su heklale, žene koje su plele, imamo žene koje su slikale. Svi njihovi proizvodi biće u katalogu. Biće broj telefona koji će ljudi moći da pozovu i naruče proizvode koji im se sviđaju i šta njima odgovara”, rekla je Ivana Vujović, sekretar udruženja poslovnih žena “Avenija”.

Projekat ,,Efikasna proizvodnja rukotvorina – žene to mogu” koji je realizovalo Udruženje poslovnih žena Avenija iz Lapljeg Sela, deo je programa “Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i društvene kohezije” koji sprovodi UNDP na Kosovu, a finansira ga Evropska Unija. 


Komentari posetilaca