Zeri: Predsednice, šta čekaš?!
31/05/2013 08:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1689 |
|

Plan za implementaciju sporazuma, koji je „na kraju dobio blagoslov“, kosovskog premijera, Hašima Tačija, i srpskog Ivice dačića, otvorio je vrata predsednici zemlje, Atifete Jahijagi, da što pre rapiše lokalne izbore, zapravo da odredi datum kada će se oni održati.
Zapravo, ovaj plan predviđa, da se do kraja okotbra ove godine održe lokalni izbori na severu, sa kojih će se dobiti legitimni lideri tri srpske opštine. Utoliko, čelnici Vlade Kosova sada su izjavili da će se izbori u ovom delu zemlje, održati istog dana kada i na celom Kosovu, a ne nekog drugog dana, piše prištinski „Zeri“.
 
U međuvremenu, prema zakonskim odredbama, rok za održavanje lokalnih izbora u zemlji je između 15. septembra i 15. decembra.
Savetnik predsednice Jahijage, Arber Vlahiu rekao je”Zeriju” da će prva gospođa ubrzo doneti odluku o određivanju datuma za lokalne izbore.
 
- Jedan završni konsultativni sastanak predsednice sa političkim parlamentarnim partijama o drugim političkim strankama će biti brzo održan, kako bi se odredio datum za opštinske izbore na celoj teritoriji Republike Kosova. Objavljivanje datuma izbora je jedno rešenje uz konsultovanje sa  partijama i političkim strankama na Kosovu i ono podrazumeva koordinaciju sa njima i kada su drugi aspekti u pitanju, a tiču se održavanja lokalnih izbora, rekao je on.
 
Ali, učesnici civilnog društva kažu, da što pre predsednica odredi datum održavanja lokalnih izbora, to će bolje biti za političke partije, državne institucije kao i za građane.
Driton Suljemanaj iz Kosovoskog demokratskog instituta  (KDI), kaže da je civilno društvo odavno tražilo od prve gospođe države da odredi datum kada će se održati lokalni izbori.
 
- Na neserću ovo pitanje ostalo je talac sporazuma sa Srbijom. I u ovom slučaju, Srbija je ona koja određuje određivanje datuma za održavanje izbora, kaže on.
 
Međutim, Oliver Ivanović, koji rukovodi jednom od političkih partija na severu, Građanska inicijativa, kaže da Srbi mogu da se pripreme za izbore i da će građani severa na njih pozitivno odgovoriti, ako ministri Vlade Srbije počnu da rade „praktične stvari“ na severu, zapravo da Srbima objasne važnost izbora i da ih motivišu da učestvuju u njima.
 
- Ima dosta vremena, ali pod jednim uslovom, da Vlada Srbije počne pripreme odmah, a ne da čeka poslednji momenat. Ako ove pripreme započne negde u septembru, mislim da nećemo imati uslove za ne znam kakvo učešće, i izlaznost na izborima će biti jako niska. Sa ovim, legitimitet je u pod znakom upita, jedan čovek jedan glas, ali je i legitimnost jako važna, kaže on.
Ivanović kaže da ministar obrazovanja u Vladi Srbije zajedno sa munistrom zdravlja, minstrom socjalne zaštite i ministrom lokalne samouprave, moraju zajedno da dođu i da kucaju od vrata do vrata, da se susretnu sa srpskim građanima i da im pokažu da sporazum mora da se poštuje, jer nema povratka nazad i da treba da izađu na izbore.
 
Izvod: Zeri 
Prevod: Nora Bezera
 
 
 

Komentari posetilaca