Zijade pozvala na primenu Deklaracije o nestalim licima
30/08/2023 13:49|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 105 |
|

Kim, 30.08.2023. - Specijalna predstavnica Generalnog sekretara i šefica UNMIK-a, Karolin Zijade, je povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih pozvala na obnavljanje napora i posvećenosti u rešavanju sudbine žrtava prisilnih nestanaka, saopšteno je medijima. 

Zijade je pozvala vlasti da se prioritetno pozabave pitanjem nestalih osoba kako bi se olakšale patnje porodica.

“Pozivam nadležne organe da, u dobroj veri, preduzmu sve neophodne mere za primenu Deklaracije o nestalim licima usaglašene u maju u okviru dijaloga uz posredovanje EU”, navela je u saopštenju povodom obeležavanja Međunarodnog dana žrtava prisilnih nestanaka.

“Rešavanje sudbine nestalih lica može da doprinese širem procesu izgradnje poverenja, pomirenja i održavanju mira. Nedostatak napretka može da naruši tekući dijalog između Prištine i Beograda”.

SPGS Zijade je takođe podsetila na nedavnu posetu i ključne zaključke Specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za promovisanje istine, pravde, reparacije i garancija neponavljanja Fabijana Salviolija koji je tada utvrdio da je politizacija potrage za nestalim licima prouzrokovala neizmernu frustraciju u civilnom društvu i porodicama nestalih.

“Sudbina nestalih lica bi trebalo da bude rešena u duhu pomirenja, izgradnje poverenja i poštovanja ljudskih prava, a ne politizovana”, navela je Zijade.

 


Komentari posetilaca