Živojin Rakočević izabran za člana Slovenske akademije književnosti i umetnosti
12/01/2023 14:51|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 294 |
|

Medija centar Čaglavica, Kim, 12.01.2023. - Upravni odbor Slovenske akademije književnosti i umetnosti odlučio je da u članstvo ove institucije primi književnika Živojina Rakočevića.

Akademija sa sedištem u bugarskom gradu Varna, organizacija književnika i umetnika koja okuplja stvaraoce na slovenskim jezicima, izabrala je nove članove krajem prošle i početkom ove godine, a predsednica Slovenske akademije književnosti i umetnosti Elka Njagolova je saopštila imena i izjavila:

„Radujemo se svakom od njih! Oni su iz različitih jezika, iz različitih generacija. Među njima ima mudrih staraca, ima i mlađih – u njima su nam oči“.

Iz Srbije je ove godine u Akademiju primljen i Enes Halilović, poznati književnik iz Novog Pazara, a sa srpskog govornog područja članovi su bili mitropolit Amfilohije, akademik Miodrag Pavlović i režiser Emir Kusturica.

Živojin Rakočević, rođen 1973. godine u Morači. Živeo u Prištini, a posle rata 1999. sa porodicom se nastanio u Gračanici. Objavio je pet knjiga poezije, dve knjige publicistike, objavljuje naučne radove, aktivno se bavi novinarstvom i piše za Politiku, poezija mu je prevođena na mnoge jezike. Dobitnik je brojnih značajnih nagrada iz oblasti književnosti i novinarstva.

Predsednik je Udruženja novinara Srbije i direktor Doma kulture „Gračanica“ u Gračanici.

 

 


Komentari posetilaca