"Zlatni krst kneza Lazara" Slobodanu Zubanoviću,"Longin" Svetomiru Arsiću Basari
21/06/2022 11:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 214 |
|

RTV KIM, 21.06.2022. - Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Slobodan Zubanović "Zlatni krst kneza Lazara", Đorđe Nešić "Gračaničku povelju", Danica Vukićević "Кondir Кosovke devojke", Petar Matović "Pero despota Stefana Lazarevića", a priznanja za likovnu umetnost dobili su akademik Svetomir Arsić Basara "Longin" za životno delo i Zvezdana Gerić nagradu "Dimitrije Popović", saopšteno je iz Doma kulture ’’Gračanica’’.

Žiri manifestacije "Vidovdansko pesničko bdenije", koja se održava u Gračanici, koji je radio u sastavu: prof. dr Bojana Stojanović Pantović, Gojko Božović i Žarko Milenković, doneo je odluku, da ovogodišnju nagradu "Zlatni krst kneza Lazara" za zaokružen književni opus i životno delo ponese pesnik i esejista Slobodan Zubanović iz Beograda za obiman, artistički utemeljen i poetički dosledno izveden pesnički opus.

"Subjekt Zubanovićeve poezije jeste lirski hroničar, suštinski zainteresovan za svoje vreme i dostupni prostor, za svakodnevicu koja mu je data i za iskušenja koja ta svakodnevica podrazumeva. Otuda u Zubanovićvim stihovima toliko slojeva modernog i savremenog jezika, ali i toliko slojeva stvarnosti – od uličnih prizora Beograda, preko sremskih pejzaža, do digitalnih svetova interneta" – zaključuje žiri u obrazloženju.

"Gračanička povelja" pripala je pesniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda kod Osijeka, za pesme duboko ukorenjene u pesničku i nacionalnu tradiciju i sudbinu.

"Pesme Đorđa Nešića su u dijalogu sa pesničkim precima i onom linijom srpskog pesništva koja je lirski beležila sve patnje, bol i stradanja nacije kojoj pripada", stoji u obrazloženju žirija.

Danici Vukićević, pesnikinji iz Beograda, kako je naveo žiri, pripao je "Кondir Кosovke devojke" za postojanje lirskog, ženskog ja ili junakinje, koja neurozu svakodnevnih dešavanja (odrastanje, zaljubljivanje, rastajanje, ljudska komunikacija, odnos prema porodici, društvu, bogu, smrti) neprestano smešta u jezgro vlastitog postojanja.

Nagrada "Pero despota Stefana Lazarevića" pripala je pesniku Petru Matoviću iz Požege.

"Petar Matović, vodeći je glas svoje pesničke generacije koja, ispitujući nasleđe visokog modernizma (Lalić, Hristić, Radović), obitava na njegovim granicama, objavljujući se kao svojevrsna poezija tranzicije lirskog junaka i sveta koji ga okružuje", ističe žiri.

Nagrade će dobitnicima biti uručene 27. juna u porti manastira Gračanica.

Žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2022. godinu, koji je radio u sastavu: mr Petar Đuza, redovni profesor slikarstva u penziji, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i msr Maja Todić, akademska slikarka, doneo je odluku, da se nagrada za celokupni umetnički opus "Longin", dodeli akademiku Svetomiru Arsiću Basari, za stvaralaštvo koje je odraz snage i neraskidivo vezano sa sudbinom njegovog naroda.

"Njagovo stvaralaštvo postaje angažovano sa naglaskom na duhovno i nacionalno biće, povezano sa Кosovom, kosovskom stvarnošću, koja se očituje u kosovskom predanju", stoji u obrazloženju žirija.

Nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešnijeg mladog učesnika na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022" pripala je Zvezdani Gerić iz Štrpca.

Nagrade će, kako je saopšteno, biti uručene 25. juna na svečanosti otvaranja izložbe radova nastalih na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".

Kompletna obrazloženja žirija možete pročitati OVDE.

 


Komentari posetilaca