Zoranu Đokiću iz Peći produžen pritvor za još dva meseca
03/05/2019 12:04|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 547 |
|

Radio Kontakt plus, 03.05.2019. - Osnovni sud u Peći produžio je za još dva meseca pritvor Zoranu Đokiću (48), raseljenom licu iz tog grada, zbog sumnje da je tokom sukoba na Kosovu 1999. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Đokićev advokat Ljubomir Pantović, kaže za Kontakt Plus, da je postupanje suda i tužilaštva u slučaju Đokića krajnje protivzakonita i na štetu njegovog branjenika.

„Iako zakon nalaže svim organima koji učestvuju u krivičnom postupku da kada se okrivljeno lice nalazi u pritvoru postupaju sa posebnom hitnošću, ovde imamo situaciju da pre svega Specijalno tužilaštvo Kosova vodi istragu sa naročitom sporošću i pored toga i dalje produžava pritvor. Za tri meseca pritvora, tužilaštvo je sprovelo samo tri istražne radnje, što je više nego nedovoljno i što ukazuje ukazuje na jaku sporost i na kršenje zakona na štetu Zorana Đokića.“

Pantović ukazuje na još neke, prema njegovom mišljenju, nedostatke u radu tužilaštva.

„Tužilaštvo uopšte ne obaveštava branioca, niti okrivljenog o tome da podnosi predloge za produženje pritvora, što je zakonska obaveza. Sve u svemu, pritvor neopravdano traje i dalje, krši se zakon, na štetu Zorana Đokića.“

Pantović je podsetio da je Đokić do 2015. godine živeo u Kosovskoj Mitrovici gde je radio u više nevladinih organizacija, i čak jedno vreme u Vladi Kosova odnosno Ministarstvu za zajednice i povratak, te da je mnogo ranije rađena provera njegove prošlosti  i uvek je bila pozitivna. 

Kosovska policija uhapsila je Đokića 2.februara na administrativnom prelazu Jarinje, a potom je sproveden u Peć.

Đokić meru pritvora izdržava u pritvorskoj jedinici u specijalnom zatvoru u Podujevu.

 


Komentari posetilaca