Zvuci sirena umesto školskog zvona za kraj godine u Leposaviću
08/06/2023 09:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 188 |
|

RTS, Kim, 08.06.2023. - U Leposaviću je stasala 61. generacija maturanata srednje škole "Nikola Tesla". Odrastanje i obrazovanje ovih mladih ljudi je sasvim neuobičajeno, najpre zbog pandemije, a najviše zbog bezbednosne situacije na severu Kosova.

Školsko zvono u Leposaviću prekinule su sirene 26. maja zbog nasilnog upada kosovske policije u zgrdu Opštinske uprave. Iz bezbednosnih razloga obustavljena je nastava, a u svim obrazovnim ustanovama u Leposaviću. U blizini škole bodljikava žica, blindirani džipovi, vojna kola, pripadnici Kfora.

"Na neki način sam ponosna što sam rodom odavde i što sam sa ovih prostora, da se ponosim time, a s druge strane mi smo ovde stalno pod nekom strepnjom i ako vidite ove ljude koji su možda opušteni, mi ovde još uvek strepimo", rekla je Lidija Barlov, maturantkinja iz Leposavića.

"Mi možda jesmo navikli ovde na tenzije, ali ja se nadam da ću moći da zaboravim šta se dešavalo u poslednjem periodu i da ću moći da pamtim školu samo po lepom, po drugarima, da ću da zaboravim žice, da ću da je pamtim samo po igrariji i prijateljstvima. Planiram da upišem Mašinski fakultet u Beogradu. Ide mi dobro matematika, pa se nadam da ću se tu snaći", kaže Jelica Ivanović, maturantkinja iz Leposavića.

Ove godine 75 đaka završilo je četvrti razred srednje škole u Leposaviću. Među maturantima je i učenica generacije Petra Vučković.

Petra Vučković, učenica generacije kaže da je izuzetno emotivna zbog ovog završetka škole.

"Nije bilo onako kako smo zamišljali. Poslednji dan škole smo završili sa zvukovima sirena što je bilo i traumatično i tužno, nije onako kako smo očekivali, ali, ipak, smo uspeli uprkos tome da završimo onako kako dolikuje na neki način da odemo iz ove škole i da ostavimo neki utisak. Matura nam je odložena, takođe, trebalo je da bude 2. juna, odložena je za 15, ali drago mi je što će se, ipak, ostvariti i što ima nade da će biti bolje", rekla je ona.

Srednja škola ’’Nikola Tesla’’ ima 300 učenika, podeljena je u četiri obrazovne celine: ekonomija, pravo i administracija, elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, a u sastavu škole je i gimnazija.

"Deca su uznemirena i žao mi je što na ovakav način završavaju svoje školovanje u našoj školi, ali se nadam da ove okolnosti koje su nas zadesile neće poremetiti to da oni upišu željene fakultete pošto su se spremali za to tokom cele školske godine", rekla je Ivana Radulović, profesorka matematike u školi "Nikola Tesla" u Leposaviću.

"Iskreno se nadam da će ovo biti poslednja generacija maturanata koja se ispraća na ovakav način i koja završava školu na ovaj način i nadamo se da će sve ići u dobrom pravcu i da od ove školske godine krenemo normalno da radimo i normalno naši maturanti da završe školu", kaže Slađan Radović, direktor škole "Nikola Tesla".

Uprkos problemima i tenzijama na severu učenici ove škole su već godinama među najboljima u Srbiji. Na takmičenjima iz istorije, fizike i biologije.

 

 


Komentari posetilaca