Ðurić: Napredak u Briselu
01/06/2013 10:00|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 685 |
|

Savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić kaže da je nakon dvodnevne runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine da je došlo do napretka u razgovorima o primeni sporazuma, najviše kad je reč o pravosuđu, policiji i funkcionisanju srpskih opština do raspisivanja lokalnih izbora.
 
- Imali smo dan ozbiljnog rada, tokom koga su se razgovori vodili u šest radnih grupa, kazao je Đurić, dodavši da beogradski tim želi da osigura "što veću ličnu i materijalnu bezbednost i politička prava za naš narod na Kosovu". 
 
On je kazao da je do manjeg napretka došlo i u drugim oblastima kao što su električna energija i telekomunikacije, i da će se dijalog o tome nastaviti sledeće nedelje.
 
- Ako ne bude odstupanja od slova i duha sporazuma, mogu da kažem da se stvari kreću u dobrom pravcu, najavio je Ðurić. On je dodao da su rokovi koj je međunarodna zajednica zadala za sprovođenje pojedinih faza sporazuma, koji je 19. aprila postignut u Briselu, veoma "konzervativni" i da će se tokom sledećih sastanaka tražiti da oni budu realniji.
 
I šefica prištinskog tima i potpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri potvrdila je napredak u razgovorima, kazala da je „važno što je srpska strana pristala da otkloni prepreke da Kosovo dobije svoj međunarodni pozivni broj“. 
 
Tahiri je potvrdila i da je postignut dogovor o razmeni oficira za vezu između Beograda i Prištine i da će to biti sprovedeno do 17. juna.
 
Beogradski tim za implementaciju briselskog sporazuma vodi šef Vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin, a ekspertsku grupu za energiju i telekomunikacije Dejan Pavićević. 
 
Foto: Tanjug 

Komentari posetilaca