Ðurić: Vlada i dalje finansira srpske instutucije na Kosovu
16/06/2013 10:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1040 |
|

 
Vlada Srbije još neće prestati da finansira srpske institucije na Kosovu, i neće biti smanjivanja ulaganja u tamošnju srpsku zajednicu niti bilo čega što bi moglo da izazove negativne posledice po naše stanovništvo, izjavio je šef tima za primenu sporazuma s Prištinom Marko Ðurić.
 
Ðurić je rekao da je ove sedmice u Briselu razgovarano "isključivo o postavljanju upravljačkog tima Zajednice (srpskih opština), koja ima izvršna ovlašćenja".
 
- Razgovarali smo isključivo o formiranju novih institucija i uvrđivanju načina njihovog finansiranja. Neće biti smanjivanja ulaganja u srpsku zajednicu na Kosovu niti bilo čega što bi moglo da izazove negativne posledice po naše stanovništvo u pokrajini, kazao je Ðurić. 
 
On je rekao da je rezgovarano i o imenovanju regionalnog policijskog komandanta i osnivanju regionalne policijske direkcije.
 
- U ovom trenutku vode se razgovori o formiranju novih institucija srpske zajednice na KiM i neće biti rasformiranja postojećih institucija do formiranja novih. Niko neće biti u situaciji da ostane bez posla, istakao je Ðurić.
 
Ðurić je rekao da je izborom upravljačkog tima Zajednica srpskih opština počela da "živi u svojoj pripremnoj fazi".
 
- Upravljački tim će obaviti sve neophodne logističke pripreme za početak rada Zajednice srpskih opština. To će biti regulisano statutom koji upravljački tim izrađuje kao nacrt, a onda sledi faza u kojoj Priština treba da menja svoje propise, rekao je on.
 
Na pitanje da li će to biti do septembra, Ðurić je rekao da je Beograd spreman da taj proces sprovede glatko, ali da kod prištinske strane "ne postoji entuzijazam da se one odredbe briselskog sporazuma koje nisu naročito povoljne za njih, a takvih ima dosta, primenjuju sa jednakom efikasnošću".
 
- Tu očekujemo i da EU izvrši dodatni pritisak. Prištinska strana se na momente prema dogovoru ponaša kao prema švedskom stolu - ono što im odgovara to žele da sprovode, a za ono što im ne odgovara ne pokazuju toliku spremnost, zaključio je Ðurić.
 
Izvor: Tanjug 
 

Komentari posetilaca